Walter Baets

Prof. dr. Walter R. J. Baets is hoogleraar emeritus Complexiteit, Kennis en Innovatie. Hij is nu betrokken bij een aantal projecten rond open innovatie in diverse ecosystemen in binnen en buitenland. 

Hiervoor was hij dean aan de Graduate School of Business (GSB) van de University of Cape Town (Zuid Afrika), MBA-directeur  en Associate Dean aan de managementschool Kedge in Marseille en directeur aan het Nyenrode instituut voor kennismanagement. Hij bekleedde diverse academische posities in Belgie, Frankrijk, Nederland en Spanje.

Daarnaast werkte hij in de bancaire en telecomsector. In Rusland en de Arabische wereld heeft hij zich als consultant bezig gehouden met managementdevelopment.

Walter is een inspirerend spreker die je raakt. Als adviseur heeft hij een jarenlange ervaring opgebouwd, in vijf landen op twee continenten, in zingeving in organisaties, het begeleiden van innovatieve ecosystemen, business model innovatie en frugal innovation (hoe doe je meer met minder). Met veel engagement zet hij mensen aan tot denken over hoe op slot het bedrijfsleven werkelijk zit, en hij motiveert ze om daar innovatief mee aan de slag te gaan. Hij heeft veel gepubliceerd over consciousness in organisaties en individuen en helpt bedrijven op zoek te gaan naar hun 'bewust-zijn', hun ziel, de energie die hen drijft.

Hij is heel sterk in de wisselwerking tussen klassieke wetenschap en de dagdagelijkse management praktijk.  Hij daagt de zaal uit, onderbouwt zijn verhaal heel sterk met relevante concepten, maar kan dan heel vlot overgaan tot de praktijk van de dag.  Zijn presentaties zijn engagerend en aangenaam. Hij vindt de dialoog belangrijker dan de inhoud.  Hij wil echt impact hebben en mensen motiveren wat moet leiden tot een meer zinnige vorm van management.

In zijn boek ‘Values in action' geeft Walter een mooi inkijkje in zijn drijfveren.

Hij schrijft: 'to my children, with the promise that I will continue to try to leave the world behind as a better place than how I got it from my ancestors.'