Collegereeks verandermanagement

Over de theorie en praktijk van veranderprocessen

"Ik ga ervan uit dat verandering, en zeker verandering van gedrag in organisaties, niet ontstaat omdat managers iets roepen..."

prof. dr. Thijs Homan in zijn college

"Met alle neuzen dezelfde kant op, kan je maar één richting uit gaan..."

Shirine Moerkerken in deze collegereeks

Verandermanagement en planned change

Als manager ben je gewend aan ‘planned change’ en controle, maar in de snel veranderende wereld van vandaag is dit niet voldoende om succesvol met verandering mee te bewegen. Immers, structuren en systemen kun je uitrollen. Anders kijken, anders denken en anders doen niet...

Het goede nieuws

Deze collegereeks helpt je de complexiteit van verandermanagement te doorgronden. Met verfrissende inzichten uit leiderschapsonderzoek, psychologie en sociologie sla je de brug tussen theorie en praktijk. Zo ben je beter voorbereid om verandering te leiden in een wereld waar onzekerheid en continue verandering de norm zijn. Zo ga je van plannen uitrollen naar beweging creëren. En van brandjes blussen naar vuurtjes stoken...

Laat je inspireren door zeven vooraanstaande veranderkundigen

Tijdens zeven colleges krijg je diepgaande inzichten over groepsgedrag, veranderprocessen en jouw rol als leidinggevende of (interne) adviseur daarin.

Met onder andere: Prof. dr. Thijs Homan, dr. Arend Ardon, Shirine Moerkerken en prof. dr. Walter Baets.

Je krijgt antwoord op onder meer de volgende vragen

  • Welk type leiderschap wordt er gevraagd in onzekere tijden?

  • Wat zijn de geheimen van gedragsbeïnvloeding? Hoe creëer je beweging in je team of organisatie?

  • Wat is jouw rol als leidinggevende bij verandertrajecten? Maar ook: wat is jouw rol niet?

  • Verandermoe? Wat dacht je van: méér sturen door niets-doen?

  • Hoe luiden de wetmatigheden van de onderstroom in jouw organisatie?

  • Wat zijn de geheimen van effectieve interventies?

  • Wat vertelt de wetenschap ons over veranderstrategieën?

  • Bottom-up of top down?

Voor wie is deze collegereeks bedoeld?

Als manager die betrokken is bij verandertrajecten, krijg je de kans om inzicht te krijgen in de psychologische en sociale dynamieken die spelen tijdens een verandering. Deze colleges zijn bedoeld om je bewust te maken van de complexiteit van verandermanagement, zodat je niet alleen de 'technische' kant van verandering beheerst, maar ook het subtiele spel van menselijke interacties en gedragingen die het succes van een verandertraject bepalen. Deze collegereeks is voor iedere leidinggevende die zijn team door verandering wil loodsen, of je jezelf nu professional, manager of leidinggevende noemt.

Profiteer van het aanbod

Schrijf je in voor 1 januari 2025 en betaal € 2995,- in plaats van € 3295,-

  • 1e college
  • 8 april 2025
  • 16:00 - 19:00

Wie orde zaait zal chaos oogsten

College prof. dr. Walter Baets

Ons organisatie (en management) denken is nog steeds gericht op methoden en aanpakken die lineair en causaal zijn: deze werken niet in een complexe en sterk geïntegreerde wereld. We moeten meer toe naar systeemdenken, de problemen bekijken binnen hun ruimer kader. We moeten ons gemakkelijk voelen in die complexe wereld; we hebben een nieuwe kijk op de werking van organisaties nodig.

Daar is moed voor nodig. Moed om de status quo van jaren in vraag te stellen; moed om de verkennen wat kan maar vooral wat het voor ieder van ons kan betekenen; moed om exponentiele technologie te gebruiken met positieve impact; moed om te innoveren; moed om je pad al wandelende te creëren.

  • 2e college
  • 13 mei 2025
  • 16:00 - 19:00

Goede leiders in onzekere tijden

College prof. dr. Janka Stoker

In sneltreinvaart verandert de wereld om ons heen en de onzekerheid over hoe het verder moet is groot: er woedt een oorlog in Europa en het lijstje met grote verandervragen over het klimaat, de energievoorziening, de zorg of de arbeidsmarkt is lang.

Meer dan ooit hebben we behoefte aan goede leiders die perspectief kunnen bieden. Veel problemen lijken echter juist te worden veroorzaakt door slecht functionerende leiders. Wat doet een crisis met het gedrag van leiders? Waarom vragen onzekere tijden om ander leiderschap? En waarom zijn leiders vaak slecht in staat om zelf te veranderen?

  • 3e college
  • 24 juni 2025
  • 16:00 - 19:00

De theorie en praktijk van organisatieverandering

College prof. dr. Thijs Homan

In dit college schetst Thijs Homan een radicaal alternatief voor onze traditionele kijk op de ontwikkeling van organisaties. Verandering is het resultaat van datgene waar alle mensen binnen en buiten de organisatie mee bezig zijn. Managers hebben daar relatief weinig controle over. ‘De vraag is natuurlijk hoe je dán de doelstellingen kunt realiseren waar je voor staat?'

Het knelpunt van verandering is volgens Homan dat bij de meeste organisaties allerlei ideaalbeelden voor de bühne worden doorgevoerd. De plannen staan op papier, de mensen worden geïnstrueerd en de marketingmachine draait, maar intussen gebeurt er bitter weinig nieuws.

Volgens Homan is er in ieder geval geen enkel verband aangetoond tussen veranderplannen en de dagelijkse realiteit op de werkvloer. Waardoor managers vervolgens gaan sturen op cultuur, houding en gedrag, met meestal het onbedoelde gevolg dat ze potentiële veranderkracht juist in de kiem smoren.

Thijs Homan schetst in dit college niet hoe het moet, maar wel hoe het gaat...

  • 4e college
  • 23 september 2025
  • 16:00 - 19:00

Van plannen uitrollen naar beweging creëren

College dr. Arend Ardon

In klassiek veranderen maakt een kleine groep mensen een plan om een grote groep mensen te veranderen. De grote verandervragen zijn dan: hoe krijgen we ze mee en hoe gaan we om met weerstand? Niet vreemd. Structuren en systemen kun je uitrollen. Anders kijken, anders denken en anders doen niet. Dan werken andere hefbomen. Die gaan over hoe je beweging kunt creëren en helpende krachten kunt aanwakkeren. Van brandjes blussen naar vuurtjes stoken. Arend gaat in zijn college in op de wetmatigheden om beweging te creëren. En op de wetmatigheden in de onderstroom die de rem erop zetten. 

  • 5e college
  • 29 oktober 2025
  • 16:00 - 19:00

Veranderen vanuit niet - weten

College Genieke Hertoghs

We doen het de hele dag door: vanuit onze eigen bubbel mensen proberen te overtuigen bepaald gedrag te vertonen, ook wel pushen genoemd. We denken dat we een ander kunnen bewegen als we de relevantie van de verandering goed voor het voetlicht brengen. Alsof onze gesprekspartner vooral rationeel georiënteerd is. Doordat we vertellen, motiveren, uitleggen, aantonen en storytellen blijft de urgentie, het belang én de beweging bij ons: we leuren en sleuren.

De wetenschap toont aan dat mensen in hoge mate onbewust, irrationeel en emotioneel zijn. Hoe bereik je de ander in z’n onbewuste besliscentrum? Genieke Hertoghs is één van de grondleggers van het gedachtegoed Subconscious Impact. Met het wetenschappelijk fundament van Daniel Kahneman als grondslag, biedt Hertoghs inzicht in hoe je mensen écht bereikt. Hoe je eerst ‘in positie komt’ in het onbewuste brein van de ander. Hoe je daar vervolgens verbinding, eigenaarschap en zelfs gedragsverandering op gang brengt. Als je het eenmaal snapt én je hebt je eigen ego onder controle, dan is daadwerkelijke gedragsverandering eenvoudig.

  • 6e college
  • 4 november 2025
  • 16:00 - 19:00

Interventiekunde en organisatiedynamiek

College Shirine Moerkerken

Interveniëren in veranderprocessen is een ambacht. Interveniëren gaat over (groeps)gedrag, cultuur, conflict, overtuigingen, drijfveren en emoties. De binnenkant van veranderprocessen. En als leidinggevende, zou 'productief interveniëren' jouw tweede beroep moeten zijn...Jij staat immers middenin in je team. Of toch niet?

In dit college komen leiderschap, sociologie en verandermanagement samen en zullen we speciale aandacht besteden aan de rol van conflict-eren. Want als alle neuzen dezelfde kant opstaan kun je maar in één richting bewegen.

Dit college vormt een prachtige mix tussen theorie, praktijkverhalen en reflectie.

  • 7e college
  • 25 november 2025
  • 16:00 - 19:00

Veranderpsychologie: lessons learned

College dr. Ben Tiggelaar

Het laatste college is voor veranderexpert Ben Tiggelaar: wat zijn nou eigenlijk de belangrijkste lessen als we kijken naar enkele decennia aan verandermanagement literatuur en onderzoek? En hoe werkt veranderpsychologie als het om jezelf gaat? Vrije opdracht voor Ben Tiggelaar...

Wie orde zaait zal chaos oogsten
Walter Baets

Ons organisatie (en management) denken is nog steeds gericht op methoden en aanpakken die lineair en causaal zijn: deze werken niet in een complexe en sterk geïntegreerde wereld. We moeten meer toe naar systeemdenken, de problemen bekijken binnen hun ruimer kader. We moeten ons gemakkelijk voelen in die complexe wereld; we hebben een nieuwe kijk op de werking van bedrijven nodig.

Daar is moed voor nodig. Moed om de status quo van jaren in vraag te stellen; moed om de verkennen wat kan maar vooral wat het voor ieder van ons kan betekenen; moed om exponentiele technologie te gebruiken met positieve impact; moed om te innoveren; moed om je pad al wandelende te creëren. En dan moet er niets, maar dan kan alles.

Dit boek is niet alleen een wake-up call, maar ook een reisgids om er je eigen pad mee te creëren, met impact en verantwoordelijkheid. 'Wie orde zaait zal chaos oogsten' bevat de nieuwste inzichten van de auteur over de quantum interpretatie en tools die de focus op zinvol en zinnig ondernemen ondersteunen.

Goede leiders in onzekere tijden
Janka Stoker

Dit boek laat zien wat een crisis doet met het gedrag van leiders en waarom onzekere tijden om ander leiderschap vraagt. De auteurs eindigen met zes adviezen die leiders én volgers houvast bieden.

Het etcetera principe
Thijs Homan

Eigenlijk is het vreemd. Soms hebben grootschalige verandertrajecten in organisaties nauwelijks enig effect. En soms zie je dat organisaties zich razendsnel ontwikkelen, terwijl er helemaal geen formele verandertrajecten gaande zijn. Hoe kan dit? In dit boek vind je de antwoorden...

Doorbreek de cirkel
Arend Ardon

De meeste managers hebben tegenwoordig veel kennis over verandermanagement. Toch loopt het in de praktijk nogal eens spaak. Dat komt omdat onze kennis maar zeer beperkt ons handelen stuurt. Zonder dat we het weten hebben wij aannames over onze medewerkers die ons juist in de problemen brengen. En onbewust vertonen we gedrag waarmee we initiatief en verantwoordelijkheidsgevoel van medewerkers ondermijnen.

Om de taaie situaties die hieruit ontstaan te doorbreken, moet u begrijpen hoe u die als manager zelf in stand houdt. Arend Ardon maakt glashelder hoe ze ontstaan en biedt doe-het-zelf interventies om de verandering weer vlot te trekken. Dankzij zijn observaties van vele directieteams, managementteams en managers met hun medewerkers maakt hij haarfijn zichtbaar wat er echt gebeurt terwijl we praten over verandering.

Ontketen vernieuwing
Arend Ardon

Zou jij meer ondernemerschap, proactief gedrag en samenwerking wensen? Verlang je naar meer sprankeling, energie en beweging in je organisatie? Ontketen vernieuwing!

Ontketenen is loskomen uit vastgeroeste werkwijzen; ontketenen is energie en creativiteit op gang brengen én houden. Van plannen uitrollen naar beweging creëren. En van brandjes blussen naar vuurtjes stoken.

Breek met oude veranderroutines die beweging juist aan ketens leggen. Ontsteek het vuur met een inspirerend verhaal dat samenbindt en verleidt. Herken de eerste vlammetjes en wakker die aan. Leer van succesvolle start ups hoe je snel initiatieven van de grond krijgt. Zie hoe kleine initiatieven zich kunnen uitbreiden tot een grote beweging. En blaas het vernieuwingsproces steeds weer leven in met kleine, betekenisvolle duwtjes.

Net als in zijn everseller 'Doorbreek de cirkel!' legt Arend Ardon fundamentele krachten bloot. Krachten die kleine initiatieven razendsnel doen verspreiden en zelfs een kettingreactie kunnen veroorzaken. Dit boek is een inspiratie voor iedereen die bij wil dragen aan een vitale, creatieve en vernieuwende organisatie.

Wat speelt hier? - Laat de onderstroom spreken
Arend Ardon en Cynthia van der Zwan

'We hebben iedereen betrokken bij het plan en toch komt er steeds weer weerstand boven.' 'We hebben meermalen duidelijke afspraken gemaakt, maar niemand brengt ze in praktijk.'

In zulke situaties verzuchten we vaak: 'Het zit in de onderstroom. We hebben alles geprobeerd, maar het ligt buiten onze invloed.' Dat maakt de onderstroom tot een vergaarbak waarin iedere logica lijkt te ontbreken. Lijkt, want ook in de onderstroom zitten wetmatigheden. Als je die kent, kun je begrijpen wat zich in dat ongrijpbare afspeelt.

Soms hoef je niet in te grijpen of op te lossen, maar gaat het erom te zien wat niet gezien wordt en te erkennen wat niet erkend wordt. Dit boek gaat over dat ongrijpbare deel van veranderprocessen. Wanneer je merkt dat je steeds weer in dezelfde moeizaamheid terechtkomt, of het gevoel hebt dat er onder de oppervlakte meer speelt.

Ardon en Van der Zwan geven de onderstroom een stem. Door de wetmatigheden te ontrafelen en te illustreren aan de hand van alledaagse praktijksituaties. Zij doen dit vanuit het zogenoemde systemisch perspectief. Je zult ontdekken dat weerstand vaak geen verzet is tegen vernieuwing, maar eerder het beschermen van iets kostbaars. En dat mensen vanuit loyaliteit soms anders handelen dan ze hadden afgesproken. Dit boek biedt concrete handvatten om veranderprocessen effectiever te benaderen en begint waar gangbare veranderbenaderingen zijn gestrand.

Don't push me
Genieke Hertoghs

Mensen willen best veranderen. Als je maar weet hoe je ze bereikt in hun onbewuste besliscentrum.

Iemand van gedrag laten veranderen? Dat lijkt een harde dobber. We proberen belang en urgentie te creëren. We werken aan intrinsieke motivatie. Aan proactieve mensen die vanuit eigenaarschap ander gedrag gaan vertonen. Waarom lijkt het zo lastig?

Massaal maken we dezelfde systematische denkfout in onze communicatie. En daarmee houden we onszelf tegen. We denken dat we een ander kunnen bewegen als we de relevantie van de verandering goed voor het voetlicht brengen. Alsof onze gesprekspartner rationeel is. Doordat we vertellen, motiveren, uitleggen, aantonen en storytellen blijft de urgentie, het belang én de beweging bij ons: we leuren en sleuren.

De wetenschap toont aan dat mensen in hoge mate onbewust, irrationeel en emotioneel zijn. Hoe bereik je de ander in z’n onbewuste besliscentrum? Genieke Hertoghs is één van de grondleggers van het gedachtegoed Subconscious Impact. Met het wetenschappelijk fundament van Daniel Kahneman als grondslag, biedt Hertoghs inzicht in hoe je mensen écht bereikt. Hoe je eerst ‘in positie komt’ in het onbewuste brein van de ander. Hoe je daar vervolgens verbinding, eigenaarschap en zelfs gedragsverandering op gang brengt. Als je het eenmaal snapt én je hebt je eigen ego onder controle, dan is daadwerkelijke gedragsverandering eenvoudig.

Dit boek geeft bovendien een doorkijkje naar de volle potentie van het gedachtegoed Subconscious Impact op grotere schaal. Hoe kan het polarisatie voorkomen? En hoe breekt het stevig ingekapselde bubbels open? Hoe draagt het bij aan een meer inclusieve samenleving? En tot slot: hoe stimuleren we gedragsverandering in onze samenleving naar een gezonde leefstijl?

'Don’t push me!' vat de essentie van het boek 'Impact: de kracht van onzichtbare invloed' van Van den Berg & Hertoghs uit 2018 samen. En verrijkt dat met een systematische aanpak om een ander écht te bewegen. Het boek is doorspekt met voorbeelden uit 10 jaar lang (praktijk-) onderzoek.

Conflit-eren
Shirine Moerkerken

Een kind kansen bieden, een metrolijn aanleggen, een pandemie trotseren, terroristische aanslagen voorkomen, een duurzame samenleving creëren, allemaal actuele voorbeelden van vraagstukken die samenwerking van mensen, organisaties en regeringen noodzakelijk maken. En waar mensen samenwerken, is conflict onvermijdelijk – zelfs essentieel.

‘Alle neuzen dezelfde kant op’ klinkt comfortabel, maar daarmee kan je maar één richting uit gaan. Je hebt verschillende perspectieven en belangen nodig om echt in beweging te komen. En voor complexe maatschappelijke vraagstukken hebben we vooral meervoudig, interdisciplinair en conflicterend handelen nodig. Conflict in samenwerking wordt meestal echter gezien als een probleem. Men zoekt dan de oplossing in het conflict hanteren, beheersen en zelfs vermijden.

De ladder
Ben Tiggelaar

Miljoenen mensen streven naar positieve veranderingen in hun werk en thuis. Ze willen leren zichzelf beter te managen. Of streven naar meer inspirerend leidinggeven. Of willen graag iets gezonder leven. Iedereen met een beetje levenservaring weet dat écht veranderen - op je werk en thuis - niet makkelijk is.

Maar aan de hand van een slim en eenvoudig model - De Ladder - beschrijft Ben Tiggelaar:

  • Hoe je doelen stelt die wél werken;
  • Hoe je gedrag kiest dat wél tot succes leidt;
  • Welke support wél helpt bij verandering.

Ben vertaalt de beste inzichten uit recent gedragswetenschappelijk onderzoek, naar praktische toepassingen. 'De Ladder' is een onmisbare gids voor wie streeft naar meer effectiviteit in persoonlijk leiderschap.

Verandermanagement, editie 2025

Tijden en locatie

Deze 7 colleges vinden plaats in de periode van 8 april 2025 t/m 25 november 2025 (uiteraard hebben we bij de programmering rekening gehouden met feestdagen en vakanties). Alle colleges vinden plaats op de dinsdag van 16.00 tot 19.00 uur. Van 17.15 tot 17.45 uur geniet je van een dinerbuffet. 

De exacte data vind je onder het kopje Programma. 

Investering

Je schrijft je in voor alle zeven colleges in de periode van 8 april 2025 t/m 25 november 2025. Je betaalt € 3.295,- ex. btw. Inbegrepen zijn: boekenpakket, maaltijden, studiemateriaal, parkeerplek (AFAS Theater) en drankjes. Bovendien ontvang je een door alle docenten gesigneerd certificaat.

Snel beslissen loont

Meld je aan voor 1 januari 2025 en betaal niet € 3295,- maar € 2995,-