Samenwerken op afstand

Onze expert op het gebied van samenwerken op afstand is dr. Kilian Wawoe. Hij zag het Corona-tijdperk als het grootste experiment ooit op het terrein van arbeid en organisatiepsychologie.

Wil je antwoord op de volgende vragen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden (zie hieronder)

  • Waarvoor komen jullie nog naar kantoor? Welke zaken doen jullie online?

  • Wat betekent dit voor jullie kantoor?

  • Hoe weeg je de belangen van het individu en het collectief tegen elkaar af?Wat doe bv je als de een fulltime wil thuiswerken, terwijl de andere persoon graag wil leren en verbinden?

  • Hoe organiseer je de ont-moeting op kantoor?

  • Wat is je limiet aan thuiswerken?

  • Hoe vergaderen jullie als er mensen thuis werken en welke spelregels hanteren jullie?

Het corporate brein
dr. Kilian Wawoe

Met de kennis die jij hebt opgedaan tijdens de coronacrisis, hoe vaak zou je nog naar kantoor willen? Deze vraag ligt zo voor de hand dat die in bijna iedere organisatie wordt gesteld.

Volgens Kilian W. Wawoe zitten er echter drie fouten in de vraag. Het gaat bij werken niet om ‘jij’, maar om ‘wij’. Werk is een teamsport, waarbij het gaat om samenwerken. Het gaat niet om ‘hoe vaak’, maar om ‘wat’ je op kantoor komt doen. Als we op het werk komen en we zonderen ons de hele dag af, wat voegen we dan toe aan de groep? Het gaat niet om ‘willen’, maar om wat we afspreken wat we op kantoor ‘doen’. De juiste vraag is dus: ‘wat gaan we met de kennis die wij hebben opgedaan tijdens corona doen zodat we het team (op afstand) kunnen laten functioneren?’

Wawoe vond tijdens de lockdown meer dan 600 artikelen over thuiswerken, sprak honderden mensen over hun ‘thuiswerk-ervaringen’ en nam vragenlijsten af bij duizenden medewerkers, en werkte met tientallen organisaties aan een nieuwe vorm van samenwerken die hij het corporate brein noemt.

Wie een makkelijk boekje zoekt met wat tips voor het thuiswerken kan dit boek beter niet lezen. Het is een grondige analyse, die wetenschappelijk is getoetst en praktisch wordt uitgewerkt en de vraag beantwoordt welke lessen we kunnen trekken en welke kansen we kunnen verzilveren na het massale thuiswerken tijdens corona.

Het corporate brein stelt organisaties in staat om medewerkers beter te laten presteren op afstand en op kantoor, en stress op het werk te verminderen. Als iedereen de regels van dit boek volgt, hoeven we nooit meer in de file te staan.

Dr. Kilian wawoe over 'Het kantoor van de toekomst'

prof. dr. Aukje Nauta over thuiswerken ...

Gerelateerde programma's Alle programma's

Blog

Online leren is veel minder effectief

‘Uit alle studies blijkt dat je uit online curcussen minder leert‘ stelt Prof. Wim Van Den Broeck.

Experts

dr. Kilian Wawoe

Dr. Kilian Wawoe deed een jaar lang onderzoek naar werken tijdens en postcorona. Hij en zijn team interviewden meer dan 300 mensen, bestudeerden meer dan 600 wetenschappelijke artikelen over virtuele teams en leidinggeven op afstand de conclusies over dit