Psychologie voor managers editie 2025
Een unieke en karaktervolle collegereeks over menselijk gedrag op de werkvloer, leidinggeven en het brein"Als je je eenmaal echt hebt verdiept in de psychologie, wordt het steeds interessanter... Want gedrag is overal!"
Dr Andreas Wismeijer, docent in deze collegereeks
Psychologisch onderlegd, strategisch vooruit!
De samenleving verandert in rap tempo en organisaties veranderen mee. Dat vraagt veel aanpassingsvermogen van je medewerkers én van jou als manager.
Heb je behoefte aan handvatten, inspiratie en ideeën om jouw team effectief te leiden in deze turbulente tijden? En mag het niet teveel tijd kosten omdat je al waanzinnig druk bent? Dan is de collegereeks 'Psychologie voor Managers écht iets voor jou.
In elf colleges leer je hoe je menselijk gedrag observeert en interpreteert, leer je hoe je alles van en met mensen gedaan krijgt én leer je hoe je met minder mensen meer bereikt. Je gaat meer leren over stress, de psychologie van (hybride) samenwerken, invloed, productiviteit en verandermanagement. Psychologie kan een goudmijn voor elke organisatie zijn en de eerste stap ligt bij jou! Deze reeks maakt je werk een stuk makkelijker én leuker. De 2.300+ deelnemers die jou voor gingen beamen dit.
Laat je inspireren door elf vooraanstaande top-psychologen
Maar liefst elf vooraanstaande psychologen nemen jou mee in de wondere wereld van menselijk gedrag, karakters, het brein en leiderschap. tijdens tien colleges krijg je praktische handvatten die je direct kunt toepassen in je rol als leidinggevende of (interne) adviseur.
Voor wie is deze serie bedoeld?
Dit is een collegereeks voor diegene die verantwoordelijk is voor een team van mensen en die met dit team wil doorgroeien naar een hoger level. Of je jezelf nu (project)manager, teamleider, leidinggevende of professional noemt. Je bent gefascineerd door mensen, je weet dat succes draait om de menselijke maat. Je hebt waarschijnlijk al vele trainingen gevolgd (en honderden gele 'post it's geplakt) maar nog nooit direct getankt bij de psychologische wetenschap! Kortom....als je er eigenlijk een beetje spijt van hebt gehad dat je geen psychologie hebt gestudeerd, dan is dit jouw reeks!
Managementvraagstukken belicht vanuit de psychologie
Hoe bereik je méér met minder mensen?
Wat zijn de do's and dont's van hybride samenwerken?
Hoe voorspel je werkprestaties?
Hoe reduceer je negatieve stress in je team?
Wat kan je leren van toponderhandelaars?
Hoe werkt gedragsverandering?
Hoe voorkom je dat conflicten teveel tijd, energie en geld kosten?
Hoe haal je het maximale uit je brein (en de breinen van je team)?
Hoe ga je om met kleine en grote ego's?
En nog veel en veel meer....
Garantie
Tijdens de colleges zit je gegarandeerd op het puntje van je stoel. Daarna ga je vol inspiratie naar huis en heb je nog een hele avond voor de boeg. De gemiddelde beoordeling van deze serie is een 8,6 en vele mensen koppelen - ook na vele jaren - terug dat ze op een fantastisch spoor zijn gezet door deze reeks. Een spoor waar ze zowel zakelijk als privé van profiteren...
De psychologie van leiderschap
We verlangen als mens allemaal naar contact en we willen allemaal graag onszelf zijn. Waarom is dat – vooral in een werkomgeving – eigenlijk zo moeilijk? Slechts drie letters staan ons volgens organisatiepsycholoog Oscar David regelmatig in de weg: EGO. “Om onszelf te worden, is het nodig om bij het opgroeien een ego te ontwikkelen. Om onszelf te blijven, is het de kunst om als volwassen mens dat ego weer te leren loslaten.”
Als organisatiepsycholoog ziet David dat er binnen teams vaak een grote mate van onbegrip heerst, zowel tussen collega’s onderling als tussen medewerkers en leidinggevenden. “De onderstroom gaat over menselijke relaties en intenties. Hoe voelen we ons bij elkaar? Wat roepen we in elkaar op? En wat zijn ieders belangen? Het is complex om al die gevoelens te doorgronden en het vraagt vertrouwen om ze bespreekbaar te maken. Dat lukt niet in elke bedrijfscultuur, maar het helpt al om je bewust te worden van onderliggende patronen.
De sociale mens
Een groot deel van ons gedrag heeft een sociale oorsprong, zelfs wanneer we dat niet direct zien....
Samenwerken doe je niet in een sociaal vacuüm maar met anderen. Gedurende onze evolutionaire ontwikkeling hebben we altijd samen moeten leven en werken om daarmee onze overlevingskansen als groep te vergroten. Die tienduizenden generaties van coöperatie hebben ons gevormd tot extreem sociale wezens. Op meer manieren dan je zou verwachten wordt ons gedrag namelijk beïnvloed door de aanwezigheid van de sociale omgeving, die in het hier en nu of juist uit ons verleden. Dit sociale netwerk vormt bijna alle facetten van gedrag en psychologisch functioneren. Zo worden moeilijke situaties gemakkelijker te dragen wanneer we sociale steun ontvangen, terwijl eenzaamheid of een conflict simpele uitdagingen tot onoverwinnelijke hindernissen doen lijken. Onze ervaren sociale positie uit zich op gedrags-, emotioneel en zelfs op neuraal niveau. Wat zegt dit over ons?
Zelfkennis en authenticiteit
De ego's van mensen kunnen in dagelijkse situaties vaak hinderlijk zijn, voor anderen en voor henzelf. Mensen kunnen worstelen met onzekerheid over over hun kwaliteiten of juist worden belemmerd in hun ontwikkeling door een overdosis aan zelfvertrouwen. Mensen doen hun best om anderen te behagen, of willen anderen aftroeven om de beste te zijn, ze zijn niet trouw aan zichzelf omdat ze zich teveel richten naar de wensen of verwachtingen van anderen of trekken zich juist van niemand wat aan omdat ze 'nu eenmaal zo zijn'. Ze vragen zich vertwijfeld af of ze wel leuk, aardig, mooi of slim genoeg zijn en als een ander kritiek op hen hen heeft worden ze boos. Voor al deze mensen en iedereen die ze in hun team heeft, is dit college een absolute eyeopener!
Op basis van haar wetenschappelijk onderzoek en haar soms grappige en ontroerende observaties ontmantelt prof. dr. Roos Vonk een voor een onze illusies over onszelf. Ze doet dat met voorbeelden uit de praktijk en met keiharde onderzoeksresultaten. In dit college gaan we het hebben over de blokkades naar zelfkennis:
over cognitieve beperkingen
over ons totalitaire ego
over de gevolgen van macht
over drijfveren en over zelfwaarde
Conflictpsychologie en onderhandelen
Hoe voorkom je dat conflicten te lang duren en te veel geld en energie kosten?
Of het nu gaat om kleine irritaties, hoogoplopende ruzies, langdurige koude oorlog, of stevige meningsverschillen, conflicten in organisaties zijn aan de orde van de dag. En hoewel die conflicten vaak negatief doorwerken op de onderlinge verstandhouding, de werkprestaties en het psychisch welbevinden van betrokken partijen, zijn ze wél nodig!
Conflicten dragen bij aan innovatie, creativiteit en leervermogen. En als het goed is versterken conflicten de onderlinge relaties. Ellen Giebels neemt je mee:
- Waarom escaleren conflicten?
- Hoe voorkom je een verspilling van tijd, geld en energie?
- Wat zijn de fijne kneepjes van effectief onderhandelen?
- Wat is de rol van nieuwe technologie in conflictpsychologie?
Het maakbare brein
Het maakbare brein... De titel van dit college suggereert dat je je hersenen kunt vormen; en dat is ook zo. Dit zal je misschien verbazen want veel mensen denken nog steeds dat ze zelf niet of nauwelijks invloed hebben op de vorm en functie van hun hersenen. Ze gaan ervan uit dat hun hersenen na de geboorte nog maar weinig kunnen veranderen, alleen misschien in negatieve zin door ziekte of bijvoorbeeld onder invloed van alcohol en drugs. Deze aanname is echter fout...
Je kan op volwassen leeftijd nog een rekenwonder worden, doorzettingsvermogen krijgen of executive vaardigheden ontwikkelen. Dat kan, want onze hersenen zijn in staat tot reorganisatie en zelfvernieuwing: er ontstaan nieuwe verbindingen in ons brein en er worden nieuwe cellen aangemaakt. Dit college geeft een handreiking voor sterker hersenwerk en een krachtige persoonlijke ontwikkeling.
Stress: vriend en vijand
Hoe kunnen we goed omgaan met stress, thuis en op het werk?
Wie al te gestrest is, presteert minder goed, is minder creatief, neemt meer verkeerde beslissingen en loopt veel meer kans ziek te worden. Stress is een heel gemene vijand, maar het kan ook een fantastische, stimulerende vriend zijn, die je helpt om topprestaties te leveren. Dit hangt af van de manier waarop j met uw stress omgaat.
In dit college over stressmanagement komen de verschillende aspecten van stress gedetailleerd aan bod, zoals:
- Wat is stress? Hoe kun je stress voorkomen en kun je je ertegen verdedigen?
- Wat zijn de gevolgen van stress voor jezelf, je gezin en je werk?
- Hoe kun je je stressweerstand verhogen?
- Hoe kun je de weerstand van je team, je afdeling en je bedrijf verhogen?
- Hoe weet je op tijd dat je verkeerd met uw stress omgaat?
- Welke invloed heeft stress op je gezondheid?
- Hoe vorm je stress om tot een motor voor succes?
En er is meer....
Altijd online en bereikbaar zijn, multitasken, negatieve stress, slaapgebrek, open kantoren waar iedereen elkaar kan horen... Ons denkende brein staat meer dan ooit onder druk, met nefaste gevolgen voor onze productiviteit, creativiteit en gezondheid. Doordat ze hun brein onvoldoende kennen, doen slimme mensen domme dingen, zo stelt neuropsychiater Theo Compernolle. In het tweede deel van dit college ontsluit hij in zijn bekende glasheldere stijl de recentste kennis over ons denkende brein en toont hij aan welke breinboeien onze hersenen vandaag in een verstikkende klemgreep houden. Maar hij laat ook zien hoe we ze kunnen ontketenen, en reikt concrete tools en tips aan om het beste uit ons brein te halen. Zijn vurige pleidooi voor meer 'slow thinking' in een digitale wereld zal niemand onberoerd laten.
Herfstvakantie
De Herfstvakantie is van 11 oktober 2025 t/m 26 oktober 2025. Wij ontvangen je weer op 28 oktober 2025
Inspiratie, (werk)geluk en het onbewuste
Inspiratie, geluk én kennis van het onbewuste zijn onmisbaar bij het leveren van topprestaties. En om andere mensen te motiveren. Tijdens dit college vertaalt Ap Dijksterhuis recente inzichten uit de neurowetenschap en de psychologie naar onze werkpraktijk:
Hoe komen we tot grootste prestaties en welke rol speelt inspiratie daarbij?
Hoe werkt het onbewust en hoe kan dit in je voordeel gebruiken?
Is geluk maakbaar?
Waarom is autonomie cruciaal voor jouw medewerkers?
Welke doelen leiden tot grootste prestaties?
Hoe voorspel je werkprestaties?
Hoe voorspel je werkprestaties?
“Misschien wel de grootste prestatie in de arbeids- en organisatiepsychologie van de afgelopen 100 jaar is de ontwikkeling van methoden (bijv. gestructureerde interviews, statistische voorspellingen) die het aantal fouten in de voorspelling van werkprestaties aanzienlijk verlagen.”
“De grootste mislukking van de arbeids- en organisatiepsychologie is ongetwijfeld het onvermogen om werkgevers te overtuigen om deze methoden te gebruiken.”
Wat zijn de nieuwe alternatieven voor een CV?
Werkt een selectiegesprek via Zoom of Teams?
In hoeverre mag je in een selectiegesprek afgaan op je intuïtie?
Wat is de grootste voorspellende waarde voor werksucces?
Welke rol spelen biases in selectie?
Psychologische veiligheid
"In de gesprekken die we vandaag vermijden, ligt het falen van morgen..."
"Als je een psychologisch veilig team wilt creëren, is het cruciaal om met elkaar in gesprek te zijn. Dan sta je in verbinding, kun je conflicten uitpraten en afspraken maken over hoe je je werk verbetert. Maar vele dialogen zijn zelden openhartig. Omdat je niet durft te zeggen dat je iets niet kan of weet, of dat je je schaamt dat je op een bepaalde leeftijd nog geen promotie hebt gemaakt, of dat je continu fouten wilt verbergen omdat je jezelf niet goed genoeg vindt"
Tijdens dit college gaat Aukje dieper in op de vraag hoe je een succesvol team kunt zijn door te investeren in een psychologisch veilig werkklimaat.
Hoe maak je zaken bespreekbaar in je team?
Hoe zorg je dat je een inclusief team wordt?
Hoe creëer je een klimaat waarin mensen fouten kunnen maken?
Hoe stuur je op grenzen?
Het corporate brein - optimaal (hybride) samenwerken
De do's and don'ts van hybride werken
De uitbraak van de coronapandemie heeft werken op kantoor compleet op zijn kop gezet. De lockdown dwong medewerkers over de hele wereld om van de ene dag op de andere vanuit huis te werken – en tot ieders verbazing bleek dat goed mogelijk. Kennisorganisaties bleken in staat om te functioneren zonder dat medewerkers elkaar ontmoeten. Het kantoor was rond de eeuwwisseling door de komst van internet al het monopolie kwijtgeraakt op informatie: kenniswerkers hoeven niet meer naar kantoor te komen om daar dossiers te raadplegen. Sinds de lockdown is ook die andere fundamentele eigenschap uit het kantoor verdwenen: de plek waar je per se moet zijn om met collega’s samen te werken, te overleggen.
Er wordt veel gesproken over ‘hybride werken’ waarin we deels op kantoor en deel op afstand werken, maar wie zegt dat dit werkt?
Wat is de ideale mix van werken vanuit huis en werken op kantoor?
Hoe luidt de grondwet van samenwerken?
Welke individuele en collectieve activiteiten moeten er op afstand en op kantoor georganiseerd worden om een goede samenwerking tussen jouw medewerkers te bewerkstelligen?
De psychologie van gedragsverandering
Waarom gedragsverandering zo moeilijk is én welke stappen wel werken
Iedereen met een beetje levenservaring weet dat écht veranderen - op uw werk en thuis - niet makkelijk is. Ben Tiggelaar beschrijft in dit college hoe iedereen doelen kan stellen die wél werken, hoe je daarbij gedrag kiest dat wél tot succes leidt en welke support wél helpt bij verandering. Een evidence based college: wetenschappelijk getoetst, toegankelijk gebracht met antwoord op de volgende vragen:
Welke soorten van gedrag onderscheiden we in de psychologie?
Wat is het verschil tussen een gewoonte en routine?
Wat zijn de aandrijvers in gedrag?
Hoe formuleer je concreet doelgedrag?
Hoe stuur je op blijvende gedragsverandering?
Dijksterhuis doet onderzoek naar de invloed van onbewuste processen op o.a. interpersoonlijk gedrag.
Aukje Nauta is spreker, schrijver en psycholoog. Haar jongste boek is ‘Nooit meer doen alsof‘.
Dr. Kilian Wawoe deed een jaar lang onderzoek naar werken tijdens en postcorona. Hij en zijn team interviewden meer dan 300 mensen, bestudeerden meer dan 600 wetenschappelijke artikelen over virtuele teams en leidinggeven op afstand de conclusies over dit
Theo Compernolle is een internationaal gerespecteerd wetenschapper, consultant en docent op het gebied van stress en het brein. Zijn stijl is uniek: met humor en flair. Hij is kerndocent aan het vermaarde INSEAD Fontainebleau.
Dr. Ben Tiggelaar is onafhankelijk schrijver, spreker en gedragswetenschapper.
Oscar David is organisatiepsycholoog en adjunct professor aan TIAS. Zijn passie is het stimuleren van potentieel en bewustwording in organisaties.
Een gedreven onderzoeker die graag verhalen vertelt: dit is al meer dan 15 jaar Andreas in een notendop.
Roos Vonk staat bekend om haar toegankelijke stijl, zowel als sprekers als schrijver, waarmee ze wetenschappelijke kennis toepasbaar maakt voor een groot publiek.
Ellen Giebels houdt zich als psycholoog bezig met onderzoek naar conflict en onderhandeling, vooral in maatschappelijke crisissituaties. Ze is vice-decaan van de faculteit Gedrags-, Management- en Maatschappijwetenschappen aan de Universiteit Twente.
Neuropsycholoog en hoogleraar klinische neuropsychologie Margriet Sitskoorn is een graag geziene gast bij tv-programma's en een veelgevraagd (internationaal) spreker. Daarnaast is zij oprichter en directeur van het 'Poverty lab'.
Janneke Oostrom won ‘the teacher of the year award‘ aan de VU en was aan deze universiteit programma directeur voor de internationale MBA. Per 1 februari 2023 is zij als hoogleraar verbonden aan de Tilburg University.
Inspiratie drijft ons voort. Het is het fundament van wetenschap, kunst, literatuur, muziek en andere grote prestaties. Ap Dijksterhuis legt in deze lofzang op misschien wel de mooiste verworvenheid van het brein uit wat inspiratie is, waarom we het hebben, hoe het werkt en hoe we het krijgen. Met recente ontwikkelingen uit de neurowetenschap en psychologie beziet hij inspiratie in samenhang met creativiteit, motivatie, nieuwsgierigheid en de functie van onze hersenen in het algemeen. Mythes worden ontkracht. Inspiratie komt ons niet per ongeluk aanwaaien om dan ineens weer in de mist te verdwijnen. Inspiratie dwing je af, het is de beloning voor eerder geleverde arbeid. Ook is het misleidend om het af te zetten tegen inspanning. Inspiratie en transpiratie horen bij elkaar, het zijn danspartners die elkaar tot grotere hoogte kunnen brengen. Inspiratie is onmisbaar bij het leveren van topprestaties, of het nu een kunstschilder betreft, een schrijver, een wetenschapper, een componist of een topchef. Ten slotte is inspiratie geen voorrecht van een geniale enkeling. Inspiratie krijgt iedereen die daarvoor kiest. Ook jij.
Ap Dijksterhuis (1968) is hoogleraar psychologie, schrijver en een van de invloedrijkste psychologen van Nederland. Eerder schreef hij Het slimme onbewuste, Op naar geluk, De merkwaardige psychologie van een wijndrinker, Wie (niet) reist is gek, Maakt geld gelukkig?, het kinderboek Tussen je oren, Wegwee en de novelle Bart. Van zijn boeken zijn meer dan 200.000 exemplaren verkocht.
In Nooit meer doen alsof leert hoogleraar Aukje Nauta je hoe je van schaamte je kracht maakt. Op basis van wetenschappelijk onderzoek laat ze de schoonheid van schaamte zien én hoe je de emotie kunt inzetten als wegwijzer naar wat je stiekem het liefste wil. Denk je schaamte om en durf je verlangens waar te maken. In 3 stappen naar nooit meer doen alsof:
Erken je schaamte. Leer open en eerlijk dealen met je imperfecties. Denk je schaamte om. Zie haarscherp wat je wil veranderen. Maak van schaamte je kracht. Stop met doen alsof en word de leukste versie van jezelf.
Het Corporate Brein Met de kennis die jij hebt opgedaan tijdens de coronacrisis, hoe vaak zou je nog naar kantoor willen? Deze vraag ligt zo voor de hand dat die in bijna iedere organisatie wordt gesteld. Volgens Kilian W. Wawoe zitten er echter drie fouten in de vraag. Het gaat bij werken niet om ‘jij’, maar om ‘wij’. Werk is een teamsport, waarbij het gaat om samenwerken. Het gaat niet om ‘hoe vaak’, maar om ‘wat’ je op kantoor komt doen. Als we op het werk komen en we zonderen ons de hele dag af, wat voegen we dan toe aan de groep? Het gaat niet om ‘willen’, maar om wat we afspreken wat we op kantoor ‘doen’. De juiste vraag is dus: ‘wat gaan we met de kennis die wij hebben opgedaan tijdens corona doen zodat we het team (op afstand) kunnen laten functioneren?’ Wawoe vond tijdens de lockdown meer dan 600 artikelen over thuiswerken, sprak honderden mensen over hun ‘thuiswerk-ervaringen’ en nam vragenlijsten af bij duizenden medewerkers, en werkte met tientallen organisaties aan een nieuwe vorm van samenwerken die hij het corporate brein noemt. Wie een makkelijk boekje zoekt met wat tips voor het thuiswerken kan dit boek beter niet lezen. Het is een grondige analyse, die wetenschappelijk is getoetst en praktisch wordt uitgewerkt en de vraag beantwoordt welke lessen we kunnen trekken en welke kansen we kunnen verzilveren na het massale thuiswerken tijdens corona. Het corporate brein stelt organisaties in staat om medewerkers beter te laten presteren op afstand en op kantoor, en stress op het werk te verminderen. Als iedereen de regels van dit boek volgt, hoeven we nooit meer in de file te staan. Dr. Kilian W. Wawoe is verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam, consultant en een veelgevraagd spreker. Van zijn hand verschenen eerder de bestsellers: Bonus, Het nieuwe belonen en Performance management in een agile werkomgeving.
Hoe kunnen we goed omgaan met stress, thuis en op het werk? Het is vandaag een van de belangrijkste uidagingen van iedereen. Wie al te gestrest is, presteert minder goed, is minder creatief, neemt meer verkeerde beslissingen en loopt veel meer kans ziek te worden. Stress is een heel gemene vijand, maar het kan ook een fantastische, stimulerende vriend zijn, die u helpt om topprestaties te leveren. Dit hangt af van de manier waarop u met uw stress omgaat.
In dit onmisbare vlot leesbare basisboek over stressmanagement komen de verschillende aspecten van stress gedetailleerd aan bod, zoals:
- Wat is stress? Hoe kunt u stress voorkomen en u ertegen verdedigen?
- Wat zijn de gevolgen van stress voor uzelf, uw gezin en uw werk?
- Hoe kunt u uw stressweerstand verhogen?
- Hoe kunt u de weerstand van uw team, uw afdeling, uw bedrijf verhogen?
- Hoe weet u op tijd dat u verkeerd met uw stress omgaat?
- Welke invloed heeft stress op uw gezondheid?
- Hoe vormt u stress om tot een motor voor succes?
Miljoenen mensen streven naar positieve veranderingen in hun werk en thuis. Ze willen leren zichzelf beter te managen. Of streven naar meer inspirerend leidinggeven. Of willen graag iets gezonder leven. Iedereen met een beetje levenservaring weet dat écht veranderen - op je werk en thuis - niet makkelijk is.
Maar aan de hand van een slim en eenvoudig model - De Ladder - beschrijft Ben Tiggelaar:
Hoe je doelen stelt die wél werken; Hoe je gedrag kiest dat wél tot succes leidt; Welke support wél helpt bij verandering. Ben vertaalt de beste inzichten uit recent gedragswetenschappelijk onderzoek, naar praktische toepassingen. 'De Ladder' is een onmisbare gids voor wie streeft naar meer effectiviteit in persoonlijk leiderschap.
‘Vertrouwen’. Het is voor organisaties van levensbelang en tegelijk zo ongrijpbaar. Bij bestuurlijke ontsporingen is gebrek aan vertrouwen vaak de oorzaak. Successen worden juist geboekt dankzij een groot onderling vertrouwen. Voor managers en bestuurders is het van belang de capaciteit te ontwikkelen om vertrouwen te bouwen binnen hun leiderschapsteams en ver daarbuiten. Hierbij gaat het tegelijkertijd om draagvlak bij medewerkers, de relatie met de Raad van Commissarissen, de ondernemingsraad en ga zo maar door. In ‘De biografie van vertrouwen’ beschrijft Oscar David de complexe dynamiek van het bouwen aan vertrouwen. Om dit te doorgronden is kennis nodig van zowel de biologie als de psychologie van vertrouwen. Managers en bestuurders die het belang van vertrouwen inzien en willen weten hoe het ‘werkt’, doen er goed aan de eigen relatie tot vertrouwen te onderzoeken. Het is daarbij van belang onderscheid te maken tussen vertrouwen in jezelf, vertrouwen in de ander, vertrouwen in je rol en vertrouwen in systemen.
De psychologie van wat we niet vertellen
Verliefd zijn op je buurvrouw, faalangst hebben, seksueel misbruikt zijn, te veel drinken, verborgen homoseksuele contacten onderhouden, een verrassingsreisje plannen voor je partner. Iedereen heeft geheimen: grote of kleine, schokkende of alledaagse. Zaken waar anderen aanstoot aan kunnen nemen, houden we verborgen om afkeuring, straf, hoon of, het ergst denkbare, sociale uitsluiting te voorkomen. De bescherming die een geheim biedt, heeft echter zijn prijs. Zo kunnen geheimen leiden tot piekeren en somberheid. Wat weten we eigenlijk over geheimen? Waarom hebben we ze en voor wie? Hoe houd je iets jarenlang geheim? En klopt het dat geheimen altijd slecht voor je zijn?
Psycholoog Andreas Wismeijer geeft in dit veelzijdige boek, gebaseerd op jarenlang onderzoek, antwoord op al deze vragen. De openhartige interviews, opgetekend door journaliste Mirre Bots, bieden daarnaast een onthullende blik op de mens en zijn geheimen.
Hoe en waarom misleiden we onszelf? Met Mijn ego heeft altijd gelijk krijg je meer inzicht in zelfbedrog en zelfkennis, wetenschappelijk onderbouwd en met leuke, aansprekende voorbeelden.
De ego’s van mensen kunnen in dagelijkse situaties vaak hinderlijk zijn, voor anderen of voor henzelf. Mensen kunnen worstelen met onzekerheid over hun kwaliteiten of juist worden belemmerd in hun ontwikkeling door een overdosis aan zelfvertrouwen; ze doen hun best om anderen te behagen, of willen anderen aftroeven om de beste te zijn; ze zijn niet trouw aan zichzelf omdat ze zich te veel richten naar de wensen of verwachtingen van anderen of trekken zich juist van niemand wat aan omdat ze ‘nu eenmaal zo zijn’; ze vragen zich vertwijfeld af of ze wel leuk, aardig, mooi of slim genoeg zijn, maar als een ander kritiek op hen heeft worden ze boos. Voor al deze mensen en iedereen die met hen te maken heeft, is dit boek een eyeopener en een nuttige leidraad.
Op basis van wetenschappelijk onderzoek en haar soms grappige en ontroerende observaties als coach en trainer, ontmantelt Roos Vonk een voor een onze illusies over onszelf. Ze doet dat met voorbeelden uit de praktijk, ook uit haar eigen leven – soms confronterend, soms troostrijk, vaak met humor – en met keiharde onderzoeksresultaten. Net als je denkt dat het onmogelijk is om aan je ego te ontsnappen, biedt ze uitwegen en een inspirerende schets van hoe je realistisch en nieuwsgierig kunt kijken naar wie je bent, en een betere versie van jezelf kunt worden.
Conflictmanagement beschrijft elementaire en recente wetenschappelijke inzichten op een praktische en herkenbare wijze, waarbij ook de culturele context aan bod. Voor een goede analyse van conflictsituaties introduceert Conflictmanagement het 7-I-model. Vervolgens is er veel aandacht voor praktische strategieën en interventies om conflicten het hoofd te bieden. Als conflicten uit de hand lopen is er vaak een interventie van een derde nodig. Daarom staan dit soort interventies en mediation centraal in het laatste deel van dit boek.
Kan iemand op volwassen leeftijd nog een rekenwonder worden, doorzettingsvermogen verkrijgen of angsten overwinnen? Dat kan, want onze hersenen zijn in staat tot reorganisatie en zelfvernieuwing: er ontstaan nieuwe verbindingen in het brein en er worden nieuwe cellen aangemaakt. Hierdoor kunnen we onszelf op alle fronten blijven ontwikkelen.
'Het maakbare brein' beschrijft hoe de hersenen zich ontwikkelen en hoe dit zich verhoudt tot het leren van een tweede taal, een absoluut gehoor of het onderdrukken van impulsen. Bijzondere levensverhalen laten zien dat gedrag en omgeving uw hersenen vormen en uw vermogens bepalen: een violiste die een kwart van haar hersenen verloor kon toch professioneel blijven spelen en een jongen die door kippen werd opgevoed, verandert zijn kippengedrag in menselijk gedrag.
Aan de hand van de laatste inzichten uit het hersenonderzoek en voorbeelden uit de praktijk laat Margriet Sitskoorn zien hoe we door ons gedrag zélf onze hersenen kunnen vormen en zo beter kunnen functioneren. 'Het maakbare brein' geeft een handreiking voor sterker hersenwerk en een krachtige persoonlijke ontwikkeling.
Psychologie voor Managers, editie 2025
Tijden en locatie
Deze colleges vinden plaats in de periode van 13 maart 2025 t/m 5 februari 2026 (uiteraard hebben we bij de programmering rekening gehouden met feestdagen en vakanties). Alle colleges vinden plaats op de donderdag van 16.00 tot 19.00 uur. Uitzondering is het zevende college dat plaatsvindt op dinsdag 28 oktober.
De exacte data vind je onder het kopje Programma. Van 17.15 tot 17.45 uur geniet je van een dinerbuffet.
Investering
Je schrijft je in voor alle elf colleges in de periode van 13 maart 2025 t/m 5 februari 2026. Je betaalt € 3.995,- ex. btw. Inbegrepen zijn: boeken, maaltijden, studiemateriaal, parkeerplek (AFAS Theater) en drankjes. Bovendien ontvang je een door alle docenten gesigneerd certificaat.
Let op! is je opleidingsbudget niet voldoende? Dan bieden wij jou de kans om de halve editie te volgen: de voorjaarseditie. Deze loopt van 13 maart 2025 tot en met 12 juni 2025. Je betaalt geen € 3995,- (volledige editie), maar € 2395,- En als je in een later stadium besluit om ook de andere helft te volgen dan betaal je voor het tweede gedeelte € 1695,-
Vermeld bij je aanmelding dat je je inschrijft voor de voorjaarseditie.
Beloon je team met kennis, inspiratie en waardevolle inzichten, terwijl je de (reis)tijd efficiënt verdeelt
Schrijf je als organisatie (team, afdeling) in voor een collegereeks en stuur per college een andere medewerker. Op die manier krijgt iedereen de kans krijgt om te leren en inspiratie op te doen. Na elk college deelt de deelnemer de geleerde lessen op de werkvloer, zodat het hele team profiteert.
In a nutshell:
· Flexibiliteit voor teams: schrijf per college een andere medewerker in en geef iedereen de kans om te leren, zodat je als team optimaal profiteert van de inhoud.
· Tijdsbesparing: de reistijd wordt verdeeld over meerdere mensen
· Dynamisch leren: na elk college deelt de deelnemer de geleerde lessen op de werkvloer, zodat het hele team profiteert van nieuwe inzichten.
· Inspiratie en groei: beloon je team met waardevolle kennis, inspiratie en praktische tips die direct toepasbaar zijn in de dagelijkse werkpraktijk.
LET OP: Er zijn per collegereeks max. 15 stoelen voor bedrijfsabonnementen beschikbaar.
Hoe werkt het?
· Schrijf je in via de optie bedrijf abonnement
· Geef de contactpersoon binnen je team op
· Wij nemen een contact met je op voor de namen van de deelnemers