Douwe Draaisma

"De mens is wat hij zich herinnert"


Douwe Draaisma is een Nederlands psycholoog die gespecialiseerd is in de aard en mechanismen van het menselijk geheugen. Hij is Nederlands bekendste geheugen- en dromenexpert. Zijn prachtige boeken werden vertaald in onder meer het duits, pools, koreaans, braziliaans, chinees, turks en italiaans. Douwe legt een ongelooflijke passie aan de dag als het gaat om herinneren,vergeten en dromen. 

________________________________________________________________________________

Prof. dr. Douwe Draaisma heeft Psychologie en Filosofie gestudeerd aan de Universiteit van Groningen. Daarna vertrok hij naar de Universiteit van Utrecht, waar hij in 1993 promoveerde op een proefschrift over de metaforische aard van de taal waarin we over het geheugen denken en spreken.

In 1993 keerde hij terug naar de Universiteit van Groningen als docent theorie en geschiedenis van de psychologie. Hij publiceerde onder meer over de geschiedenis van het begrip precisie in de vroege experimentele psychologie en over het autobiografisch geheugen.

In 1990 ontving Draaisma van het Nederlands Instituut voor Psychologen de Heymans Prijs voor zijn onderzoek naar de geschiedenis van de psychologie.

Draaisma is de auteur van een aantal zeer succesvolle boeken die veelvuldig zijn vertaald. Met zijn Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt won hij meerdere prijzen. Het boek werd vertaald in het Engels (Why Life Speeds Up As You Get Older), het Frans (Pourquoi la vie passe plus vite à mesure qu'on vieillit) en het Duits (Warum das Leben schneller vergeht, wenn man älter wird: von den Rätseln unserer Erinnerung). Onlangs verscheen zijn meest recente boek ‘De dromenwever' 

----- widget -----

Vimeo of Youtube video
Douwe Draaisma

----- widget -----Meer video's

Bekijk hier een fragment uit Pauw en Witteman waarin Douwe Draaisma vertelt over 'De Dromenwever'
Bekijk hier voor een aflevering van KRO waarin Douwe Draaisma vertelt over de werking van het geheugen