'Goedemiddag, wat kan ik voor u doen?'

'Nou, eh, tja, eh, ik wil eigenlijk een nieuw brein.'

            'Ok, wat is er mis met uw oude brein?'

'Nou, u noemt het al. Mijn brein is oud, het is niet meer van deze tijd.'

"U lijkt me toch nog aardig bij de pinken, wat schort er dan zo al aan uw brein?'

'Tja, ik voel me wel bezwaard om het te zeggen, want mijn brein is een resultaat van vele jaren ontwikkeling, maar het voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd.'

'Oh nee? Kunt u wat specifieker zijn, wat zijn de klachten?'

'Pfff, ik zal proberen of ik ze uit het haperende off-line geheugen in het werkgeheugen kan plaatsen. Heeft u een momentje?'

'Jazeker, neem gerust de tijd.'

'Nou ja, dat is al één ding: mijn brein heeft tijd nodig om taken voor te bereiden. En mijn brein kan maar één ding tegelijk. Het grootste deel van mijn brein werkt seriëel en de presentatielaag heeft maar een zeer beperkte capaciteit'

'Ok, ik hoor eigenlijk nog niks nieuws. Inderdaad is dat het type brein dat tot nu toe is uitgeleverd, een resultaat van vele jaren research en ontwikkeling. Tot nu toe voldeed dat type brein prima!'

'Ja, dat is het hem nu. Tot nu toe ging het best goed maar ik verwacht nu meer.'

'Hoezo, meer?'

'Ik wil hyperconnectief zijn. Ik wil altijd en overal in verbinding zijn met alles en iedereen. Ik wil kunnen multitasken. Altijd en overal  tegelijk kunnen werken, facebooken, linked-innen, twitteren, autorijden, navigeren, bellen, nieuws lezen, off- én on-line shoppen, sporten, tv-kijken, whatsappen, kinderen-van-en-naar-school-brengen, selfies maken,  socializen en nog veel meer tegelijk! Ennuh, als het even kan nog een beetje relaxed ook. Zeg maar 48 uur in één dag! Ieder moment benut'

'Amai, da's wel heel veel gevraagd.'

'Had ik al gezegd dat ik daarbij natuurlijk ook nog bio-dynamisch gezond wil eten en verantwoord wil slapen?'

'Tsjongejonge, het duizelt me alleen al bij alles wat u opnoemt. Als ik dat zo hoor heb ik medelijden met uw huidige brein. Hoe houdt dat ding het vol?'

'Nou eh, zo raar is dat toch niet?'

'Ik durf het bijna niet te zeggen. Hier verkopen we geen ander type brein dan het type dat u al heeft. Wat we sinds kort wel hebben in een nieuwe gebruiksaanwijzing voor het huidige type.'

'Een nieuwe gebruiksaanwijzing? Voor mijn brein?'

'Ja, het is nog wel een concept-versie maar de kenners van het brein zijn enthousiast!'

'Ok, misschien het proberen waard. Kunt u me iets verklappen over de inhoud?'

'Natuurlijk. Eigenlijk is het voor zo'n hyperconnectief iemand zoals u een beetje teleurstellend. De nieuwe gebruiksaanwijzing schrijft voor dat u uw brein regelmatig een pauze geeft. Zo kunnen backgroundprocessen uw werkgeheugen opruimen en zaken uit uw off-line geheugen klaar zetten voor gebruik. '

'Mmmm, klinkt inderdaad als een oude computer…'

'Daarnaast schrijft de gebruiksaanwijzing voor dat u uw werkzaamheden in batchprocessen organiseert waarbij u de meest creatieve en moelijke taken het eerst en ongestoord doet.'

'Als u daarbij ook nog regelmatig beweegt dan is de kans groot dat u veel effectiever gebruik kan maken van het huidige type brein en er nog heel lang plezier van heeft.'

'Ik word gek, dat is back to basics!'

'Nou ik denk dat u sowieso gek wordt als u niet verandert! Goedemiddag!'

Handleiding voor je brein

Iedereen kreeg een brein, maar helaas geen handleiding.

Leer hoe je tot 30% productiever wordt met deze handleiding voor je brein. Bevrijd je brein van multitasking, open offices en continu switchen. Wordt creatiever, neem betere beslissingen en ga anders samenwerken met je collega's

Klik hier meer informatie

Copyright © Remco Gerritsma

Focus Learning Journeys