Deze maand verschijnt het nieuwe boek van Patrick van der Duin: Toekomstonderzoek voor organisaties, een handboek met methoden en technieken voor toekomstonderzoek. 

Patrick van der Duin is universitair docent aan de TU Delft en richt zich op toekomstonderzoek en innovatiemanagement. In 2006 promoveerde hij bij de TU Delft, faculteit Techniek, Bestuur en Management, op een onderzoek naar hoe bedrijven toekomstonderzoek gebruiken in innovatieprocessen. Patrick is een van de sprekers tijdens de collegereeks Toekomstverkenningen, scenario's en trends die Focus Conferences in samenwerking met Second Sight organiseert. 

De toekomst is misschien wel belangrijker dan onze geschiedenis. Of je nu student bent, ambtenaar op een ministerie of in een kleine gemeente, een technostarter, innovatiemanager bij een groot bedrijf, de toekomst is een uiterst belangrijk speelveld. Dit handboek helpt organisaties toekomstonderzoek te doen en toe te passen in een besluitvormingsproces. Ook kunnen ze met dit boek beoordelen of uitbesteed toekomstonderzoek een goede kwaliteit heeft en nuttig is om te gebruiken.

Deel 1 van dit boek beschrijft zeven methoden voor toekomstonderzoek (1. Delphi-methode, 2. Trendanalyse, 3. Scenariomethode, 4. Technology forecasting, 5. Technology assessment, 6. Backcasting en 7. Roadmapping). Deel 2 beschrijft negen hulptechnieken om deze methoden succesvol toe te passen (1. Interview, 2. Workshop, 3. Meta-analyse, 4. Versnellingsmethode, 5. Creativiteit, 6. Oefeningen voor creativiteit, 7. Stakeholderanalyse, 8. Causale diagrammen en 9. Visualisatie)

De complete gereedschapskist voor waardevol toekomstonderzoek!

De collegereeks Toekomstverkenningen, scenario's en trends vindt plaats van 8 maart t/m 12 april 2012 op Nyenrode. In het voorjaar van 2013 wordt dit programma nogmaals georganiseerd.