De eerste keer dat ik hem persoonlijk ontmoette droeg hij weliswaar een colbert, maar droeg hij zijn persoonlijke bezittingen in een rugzak. Zo'n rugzakje waarmee Youp in zijn oudejaarsconference 2011 korte metten maakte. 

Peters heeft een sterke voorkeur voor het Pulitzer-hotel in Amsterdam. Aan de gracht, in de Jordaan en middenin de ‘negen straatjes'. Toen ik hem daar ophaalde, was ik op mijn hoede. Eerdere organisatoren van een Peters-seminar hadden mij gewaarschuwd voor zijn humeurigheid. De beide keren dat wij met hem mochten werken hebben we daar niets van gemerkt!  Tom Peters was beide keren de vrolijkheid zelve!

De bedoeling van deze columns is ook om een inkijkje te geven in het persoonlijke leven van een managementgoeroe. Hebben ze spatjes? Hebben ze speciale wensen? Zijn ze onuitstaanbaar? Over het algemeen kun je zeggen dat managementgoeroes buitengewoon aardige mensen zijn. De meesten zijn oprecht geïnteresseerd in jou en willen doorgaans ook alles weten van Focus. De meest ideale plek om met ze van gedachten te wisselen is in de auto. Tussen het hotel en de locatie en andersom. 

Jaar van Rembrandt
Het eerste seminar dat Tom Peters voor Focus verzorgde was op 19 december 2006. Eigenlijk raar dat wij hem nooit eerder hadden geboekt. Hij is toch de goeroe-der-goeroes? Hoewel hij zelden zijn vrouw meenam op zijn ontelbare reizen, had hij dat deze keer wel gedaan. Zijn vrouw bleek buitengewoon gevoelig voor het grote culturele aanbod van Amsterdam. Bovendien was het het jaar van Rembrandt.  In 2006 was het immers 400 jaar geleden dat Rembrandt het levenslicht zag. Tom Peters is altijd boos of verontwaardigd. Meestal is hij boos op managers maar deze keer op het Rijksmuseum. Hoe kun je nu in het Rembrandt-jaar het Rijksmuseum (gedeeltelijk) dicht gooien? Hij begreep er niets van. Tom Peters maakt van zijn hart geen moordkuil. Hij opende het seminar op 19 december 2006 dan ook met deze opmerking. Overigens was dit het laatste seminar dat Tom Peters dat jaar verzorgde. Hij vroeg zich af of het wel verstandig was om het seminar zo laat in december nog te organiseren. De Pfizer-zaal op Nyenrode was echter gezellig vol, blijkbaar vinden managers een optreden van Tom Peters een fraaie afsluiting van hun professionele jaar. 

Is Tom Peters goed? RTL-Anchorman Rich Nieman schreef in zijn boek ‘De Goeroemethode':  Tom Peters heeft de afgelopen 25 jaar naam gemaakt als de meest geëngageerde, enthousiaste, leukste zakelijke goeroe die er is. Een Peters-seminar is een inspirerend evenement: een combinatie van peptalk, stand-up comedy, brainstormsessie en college. 

Woonboot
Het tweede seminar dat hij voor Focus verzorgde was op 21 april 2009. In de auto onderweg naar Nyenrode vertelde hij enthousiast dat zijn hotelraam met uitzicht op de gracht gewoon open kon (in de VS kan dat niet meer omdat open ramen zelfmoordbeluste types op ideeën kan brengen en omdat het niet handig is om het raam te openen in een door airconditioning gekoelde kamer). En op de Prinsengracht zag hij een woonboot te koop staan. Tom wilde de boot wel kopen. Hij maakte een foto van de boot en stuurde deze naar zijn vrouw. Die deelde zijn enthousiasme niet. Dergelijke verhalen kun je op zijn blog teruglezen.

Crisis
2009 was voor seminarbakkers een slecht jaar. Vele bedrijven sneden in hun opleidingsbudget. De banken, die voorheen onze beste klanten waren, maakten pas op de plaats. Veel bedrijven waren bezig te overleven, opleidingen pasten niet in hun plannen. Tom Peters vertelde dat zijn boekingen in Amerika naar een nulpunt waren gegaan. Een manager kan intern niet verkopen dat hij/zij uitgebreid naar een seminar gaat, terwijl er mensen ontslagen worden. Het sentiment was niet goed in dat jaar. Ook wij merkten een flinke teruggang in het aantal inschrijvingen. Beleefd vroeg ik aan Tom Peters of hij een kwart van zijn fee wilde inleveren. Daar maakte hij geen punt van. Tom Peters is niet alleen vaak boos, hij is ook gewoon een hele aardige vent.

Tom Peters verzorgt op 9 oktober 2012 een eendaags seminar voor Focus Conferences. Klik hier voor meer informatie