Focus Conferences organiseerde een collegereeks over de toekomst van organisaties: 'Organisatie 3.0'. Ben Kuiken doet verslag. Vandaag deel 1: trendwatchen met Tony Bosma.

Digitaal is normaal, privacy is dood en de geboorte van de co-sument, de consument die samen met anderen een gunstige prijs bedingt bij de leverancier: dit zijn slechts enkele van de trends die Tony Bosma schetste tijdens zijn college over Organisatie 3.0. Bosma is trendwatcher en futurist, maar dat wil niet zeggen dat hij over een glazen bol beschikt. Iedereen kan trends zien, aldus Bosma, een stelling die hij samen met collega Robert de Snoo staafde door de deelnemers zelf aan het werk te zetten met de trends die voor hun organisaties van belang zijn.

Gevraagd naar deze trends, blijkt dat de meeste managers eigenlijk prima weten welke trends de komende jaren voor hun organisatie zullen gaan spelen. De vergrijzing, een krappere arbeidsmarkt, de jongere generatie werknemers, een toenemende concurrentie en een steeds veeleisender consument: een kind kan de was doen. Het is dan ook niet zozeer het herkennen en onderkennen van de trends die bepaalt of je als mens en als organisatie ook in de komende jaren succesvol zult zijn, het is vooral wat je ermee doet. Daarbij worden we echter zwaar gehinderd door het bestaande: door de organisatie zoals ze nu is, door afdelingen, functies, CAO's en zelfs de auto van de zaak. Ben je in staat om die dingen weg te denken, om een echte reset te doen, en weer na te denken over wat er nu nodig is in jouw sector en van daar uit de meest geschikte organisatie te bouwen? Daar draait het om bij Organisatie 3.0, nieuw organiseren of hoe je het ook wilt noemen.

Alles stroomt, verandering is de enige constante. De Griekse filosoof Heraclitus zei het 2500 jaar geleden al en deze wijsheid heeft nog niets aan kracht ingeboet. Het gaat er om hoe je ermee omgaat, met die verandering. Pas je je aan, of blijf je steeds maar weer hetzelfde doen omdat dat nu eenmaal wel zo makkelijk is en omdat je ook altijd wat te verliezen hebt? De geschiedenis laat zien dat er veel te winnen is bij een compleet nieuwe start, maar daar heb je wel een beetje durf voor nodig. Durf en vastberadenheid. 

Deze reeks blogsartikelen staat uit 8 stuks en worden geschreven naar aanleiding van de colleges 'Organisatie 3.0'