Veel succesvolle mensen schieten 's morgens vroeg al uit de startblokken. Dit is wat ze doen vóór hun eitje en het kopje thee.

Stel uzelf eens de volgende vraag: hoeveel minuten verstrijken er vanaf het moment dat u 's morgens opstaat en het tijdstip waarop u daadwerkelijk aan de slag bent? Schrikt u van? Hoog tijd wellicht om de eerste momenten van de dag ietsje effectiever te gaan indelen. Mensen die de top gehaald hebben vertellen het regelmatig in interviews: zij beginnen ‘s morgens vroeg al en verliezen liever geen kostbare minuten. Deze vijf tips bezorgen u de broodnodige kickstart voor een productieve dag.

1. Trainen
Tja, het zal voor veel mensen even wennen zijn, maar de ochtend beginnen met een frisse wandeling, een paar kilometer hardlopen of een rondje op de fiets is de beste start die iemand zich wensen kan. De Amerikaanse president Obama en superentrepreneur Richard Branson doen het regelmatig. Niet alleen slingert u daarmee de verbrandingsmotor van uw lichaam aan (ideaal voor mensen die willen afvallen), het zorgt er bovendien voor dat u rond negen uur fit op kantoor verschijnt. Fitter dan de meeste van uw collega's althans. Moeite om op te staan? Begin dan met één ochtend in de week en breid dit langzaam maar zeker uit.

2. Creativiteit aansporen
Mensen die regelmatig hun creativiteitsknobbel aansporen zijn bewezen productiever, zo wijzen diverse onderzoeken uit. Grote kans dat u 's avonds laat geen fut meer hebt om te gaan schilderen, fotograferen of het bespelen van een instrument. Dus waarom niet de Avondetappe overslaan en een half uurtje eerder naar bed? De volgende morgen staat u iets eerder op en steekt die tijd in een creatief proces. Hiermee pompt u aan het begin van de dag al meteen liters productiviteit in uw lijf.

3. Vooruit plannen
Druk bezette ondernemers en geslaagde ceo's krijgen in de loop van de dag veel informatie op zich afgevuurd. Op kantoor is het regelmatig een gekkenhuis. Veel aandacht is er voor korte spoedeisende zaken. Hét moment om even tijd voor uzelf te nemen is 's morgens vroeg. Als er nog geen collega's naast het bureau staan en ook de inbox nog niet volstroomt met urgente zaken. Plan uw leven vanuit de vrije ochtenden. Wat wilt u vandaag allemaal bereiken en wat wilt u deze week nog doen? Op dit tijdstip van de dag komen regelmatig de beste ideeën naar boven drijven. U kunt er zelfs voor kiezen om te mediteren. Klinkt zweverig, maar – daar is ‘ie weer – zelfs Richard Branson gebruikt het om scherp van geest te blijven. 

4. Eet onderweg
Begin de dag nooit zonder goed ontbijt. Toch kunt u ook hier weer tijdwinst boeken. Veel mensen zitten ´s morgens eerst een half uur aan tafel en hebben daarna nog een half uur nodig om naar hun werk te komen. Waarom niet combineren? Smeer een paar broodjes of doe wat fruit en melk in de blender. Zo eet u onderweg en gaan er veel minder minuten verloren.   

5. Slaap voldoende
Van Jan Peter Balkenende weten we dat hij met weinig slaap toekan. Het heeft hem in zijn politieke leven al meerdere malen voordeel opgeleverd toen er tot diep in de nacht moest worden vergaderd en hij frisser oogde dan zijn opponenten. Gemiddeld heeft de mens zo´n acht uur per dag aan slaap nodig. Ken uw eigen slaapbehoeften. Wie besluit om vroeger op te staan, moet de verloren slaap dus ergens weer vandaan halen. Zoek in dat geval iets eerder de lakens op of kies zo ergens tussen één en twee uur 's middags voor een powernap. Amerikaans onderzoek laat zien dat het doen van een dutje midden op de dag uw geheugen een enorme boost geeft. Niet alleen onthoudt u nieuwe dingen veel makkelijker, u bent bovendien beduidend creatiever.