Rick van Baaren


Dr. Rick van Baaren is universitair hoofddocent Gedragsbeïnvloeding aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zijn onderzoek richt zich op vormen van bewuste en onbewuste beïnvloeding en is gepubliceerd in toonaangevende internationale wetenschappelijke journaals. Tevens is zijn onderzoek behandeld in o.a. de New York Times, Discovery Chanel en Die Welt. Van Baaren is oprichter en hoofd van de nieuwe en unieke Master-opleiding 'Behavioral Change' aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Deze opleiding is volledig gericht op het opleiden van top-gedragveranderaars die een excellente wetenschappelijke basis combineren met een sterk gevoel voor praktijk en toepassing. Ten slotte fungeert hij als expert op het gebied van gedragsbeïnvloeding voor verscheidene instanties en programma's, zoals de Tweede Kamer der Staten-Generaal, de Consumentenautoriteit, Tros Opgelicht en RTL.

Rick stond aan de basis van de gedragsveranderingstrend in Nederland door als eerste een combinatie te maken tussen beïnvloedingstechnieken en weerstanden.

Hij is een beroerde afmaker, maar een bijzonder goede starter. Rick wordt dan ook regelmatig ingehuurd wanneer men ‘iets nieuws' wil creëren en inspiratie, strategie en visie essentiële ingrediënten zijn. Het oprichten van 's werelds eerste masteropleiding Behavioural Change, het mede-oprichten van D&B en het vormgeven van valorisatie binnen sociale wetenschappen zijn slechts enkele voorbeelden. Intuïtief geeft Rick de juiste mensen de juiste kansen, zodat zij boven zichzelf uit kunnen stijgen.

Rick is meer iemand van de achtergrond dan iemand die per se in de spotlights wil staan, maar als hij er staat worden zijn bijdragen en lezingen bijzonder hoog gewaardeerd. Vergelijk het met deze prachtige quote uit de film The Devil's Advocate:

'..don't ever let them see you coming. That's the gaffe my friend. You gotta keep yourself small. Innocuous. Be the little guy. You know, the nerd… the leper… shit-kickin' surf. '…' I'm the hand up Mona Lisa's skirt. I'm a surprise, Kevin. They don't see me coming.'