Psychologie voor managers - exclusief voor alumni

Houd de zaag scherp... Schrijf je in voor twee nieuwe colleges en het middagseminar over Vijf Generaties op de werkvloer!

Beste Alumnus!

Als oud-deelnemer denk je ongetwijfeld met veel plezier terug aan de colleges van Psychologie voor managers. Na het college in de auto vol inspiratie terug naar huis. Kun je dat gevoel nog naar boven halen?

Houd de zaag scherp met Margriet Sitskoorn, Roos Vonk en Jos Ahlers!

Komend jaar kan je drie nieuwe bijeenkomsten bijwonen. Houd de zaag scherp, laat je inspireren en maak je boekenverzameling compleet.

LET OP

Dit aanbod geldt niet voor iedereen, maar wél voor jou als alumnus van de collegereeks (edities 2017 t/m 2024)

Hartelijke groet,

Remco Gerritsma

Brochure Psychologie voor Psychologie voor managers - exclusief voor alumni aanvragen

Door dit formulier te verzenden ontvang je de brochure binnen enkele ogenblikken in je e-mail.

  • Actualiteitenseminar
  • 7 november 2024
  • 12:30 - 19:00

Vijf generaties op de werkvloer

Benut de kracht van elke generatie

Momenteel zijn er vijf generaties op de werkvloer; uniek in de geschiedenis. Dat is goed nieuws, want elke generatie brengt iets goeds, maar hoe haal je het beste uit al die generaties samen?

Een goede samenwerking tussen jonge en ervaren collega’s is belangrijker dan ooit vanwege de krapte op de arbeidsmarkt maar ook omdat de wereld steeds sneller verandert. Om bij te blijven heb je jonge en ervaren collega’s nodig die samenwerken vanuit ieders kracht.

Tijdens dit super inspirerende seminar kun je leren van psycholoog dr. Jos Ahlers en het generatietheater.

De Grote Generatieshow is een educatief en interactief bedrijfstheaterprogramma rondom generatiemanagement met een acteur uit elke generatie. Op basis van improvisatie, regietheater, stellingen en spellen leert het publiek beter samen te werken door de kracht van elke generatie te benutten. De show creëert nieuwsgierigheid, begrip en respect voor de diverse achtergronden en leidt je naar energiek en innovatief samenwerken. Zo benut je de kracht van elke generatie!

  • Generaties: welke zijn er en waarom is het interessant?

  • De kracht en valkuilen van elke generatie

  • Waarom je iedereen nodig hebt!

  • Over energiegevers en energievreters

  • Energiek samen werken

  • Sturen op meer werkenergie voor iedereen!

dr. Jos Ahlers verhaalt in een spraakmakende sessie over de opkomst van de onstuitbare netwerkgeneratie 'GenZ'. Een generatie die altijd en overal online is. Voor wie sociale media geen ontdekking zijn, maar noodzaak. Wat zijn hiervan de consequenties op maatschappelijk gebied? En wat betekent deze generatie voor jouw organisatie? Het college van Jos Ahlers is onmisbaar voor iedereen die Generatie Z wil leren kennen. Motiveren lukt niet meer, maar inspireren des te meer. Op naar een leukere wereld!

  • Binden en boeien van Generatie Z: hoe doe je dat?

  • Wat kunnen we echt leren van Generatie Z?

  • Oude waarden, nieuw bloed: in hoeverre moet jouw organisatie veranderen?

  • eerste college
  • 24 april 2025
  • 16:00 - 19:00

Zelfkennis en authenticiteit

De ego's van mensen kunnen in dagelijkse situaties vaak hinderlijk zijn, voor anderen en voor henzelf. Mensen kunnen worstelen met onzekerheid over over hun kwaliteiten of juist worden belemmerd in hun ontwikkeling door een overdosis aan zelfvertrouwen. Mensen doen hun best om anderen te behagen, of willen anderen aftroeven om de beste te zijn, ze zijn niet trouw aan zichzelf omdat ze zich teveel richten naar de wensen of verwachtingen van anderen of trekken zich juist van niemand wat aan omdat ze 'nu eenmaal zo zijn'. Ze vragen zich vertwijfeld af of ze wel leuk, aardig, mooi of slim genoeg zijn en als een ander kritiek op hen hen heeft worden ze boos. Voor al deze mensen en iedereen die ze in hun team heeft, is dit college een absolute eyeopener!

Op basis van haar wetenschappelijk onderzoek en haar soms grappige en ontroerende observaties ontmantelt prof. dr. Roos Vonk een voor een onze illusies over onszelf. Ze doet dat met voorbeelden uit de praktijk en met keiharde onderzoeksresultaten. In dit college gaan we het hebben over de blokkades naar zelfkennis:

  • over cognitieve beperkingen

  • over ons totalitaire ego

  • over de gevolgen van macht

  • over drijfveren en over zelfwaarde

  • Tweede college
  • 12 juni 2025
  • 16:00 - 19:00

Het maakbare brein

Het maakbare brein... De titel van dit college suggereert dat je je hersenen kunt vormen; en dat is ook zo. Dit zal je misschien verbazen want veel mensen denken nog steeds dat ze zelf niet of nauwelijks invloed hebben op de vorm en functie van hun hersenen. Ze gaan ervan uit dat hun hersenen na de geboorte nog maar weinig kunnen veranderen, alleen misschien in negatieve zin door ziekte of bijvoorbeeld onder invloed van alcohol en drugs. Deze aanname is echter fout...

Je kan op volwassen leeftijd nog een rekenwonder worden, doorzettingsvermogen krijgen of executive vaardigheden ontwikkelen. Dat kan, want onze hersenen zijn in staat tot reorganisatie en zelfvernieuwing: er ontstaan nieuwe verbindingen in ons brein en er worden nieuwe cellen aangemaakt. Dit college geeft een handreiking voor sterker hersenwerk en een krachtige persoonlijke ontwikkeling.

Generatie Z en de vierde revolutie
Jos Ahlers

Voor je het weet is het zover. Ben je er klaar voor? Je kunt nu alles vooraf bezien en dat is beter dan 'achteraf bekeken'. Generatie Z is nu aan het opgroeien en vanaf 2025 zal ze de maatschappij overnemen. Hoe denken deze jongeren over de wereld? Over politiek en (af)leren? Over de Vierde Industriële Revolutie?

Jos Ahlers en René Boender beschrijven in dit spraakmakende en uiterst leesbare boek de opkomst van deze onstuitbare netwerkgeneratie. Op basis van uitgebreid onderzoek wagen zij zich aan een serie voorspellingen over het gedrag van deze jonge digitale generatie. Een generatie die altijd en overal online is. Voor wie sociale media geen ontdekking zijn, maar noodzaak. Wat zijn hiervan de consequenties op maatschappelijk gebied? Dit boek is onmisbaar voor iedereen die Generatie Z wil leren kennen. Motiveren lukt niet meer, maar inspireren des te meer. Op naar een leukere wereld!

Mijn ego heeft altijd gelijk
Roos Vonk

Hoe en waarom misleiden we onszelf? Met Mijn ego heeft altijd gelijk krijg je meer inzicht in zelfbedrog en zelfkennis, wetenschappelijk onderbouwd en met leuke, aansprekende voorbeelden.

De ego’s van mensen kunnen in dagelijkse situaties vaak hinderlijk zijn, voor anderen of voor henzelf. Mensen kunnen worstelen met onzekerheid over hun kwaliteiten of juist worden belemmerd in hun ontwikkeling door een overdosis aan zelfvertrouwen; ze doen hun best om anderen te behagen, of willen anderen aftroeven om de beste te zijn; ze zijn niet trouw aan zichzelf omdat ze zich te veel richten naar de wensen of verwachtingen van anderen of trekken zich juist van niemand wat aan omdat ze ‘nu eenmaal zo zijn’; ze vragen zich vertwijfeld af of ze wel leuk, aardig, mooi of slim genoeg zijn, maar als een ander kritiek op hen heeft worden ze boos. Voor al deze mensen en iedereen die met hen te maken heeft, is dit boek een eyeopener en een nuttige leidraad.

Op basis van wetenschappelijk onderzoek en haar soms grappige en ontroerende observaties als coach en trainer, ontmantelt Roos Vonk een voor een onze illusies over onszelf. Ze doet dat met voorbeelden uit de praktijk, ook uit haar eigen leven – soms confronterend, soms troostrijk, vaak met humor – en met keiharde onderzoeksresultaten. Net als je denkt dat het onmogelijk is om aan je ego te ontsnappen, biedt ze uitwegen en een inspirerende schets van hoe je realistisch en nieuwsgierig kunt kijken naar wie je bent, en een betere versie van jezelf kunt worden.

Het maakbare brein
Margriet Sitskoorn

Kan iemand op volwassen leeftijd nog een rekenwonder worden, doorzettingsvermogen verkrijgen of angsten overwinnen? Dat kan, want onze hersenen zijn in staat tot reorganisatie en zelfvernieuwing: er ontstaan nieuwe verbindingen in het brein en er worden nieuwe cellen aangemaakt. Hierdoor kunnen we onszelf op alle fronten blijven ontwikkelen.

'Het maakbare brein' beschrijft hoe de hersenen zich ontwikkelen en hoe dit zich verhoudt tot het leren van een tweede taal, een absoluut gehoor of het onderdrukken van impulsen. Bijzondere levensverhalen laten zien dat gedrag en omgeving uw hersenen vormen en uw vermogens bepalen: een violiste die een kwart van haar hersenen verloor kon toch professioneel blijven spelen en een jongen die door kippen werd opgevoed, verandert zijn kippengedrag in menselijk gedrag.

Aan de hand van de laatste inzichten uit het hersenonderzoek en voorbeelden uit de praktijk laat Margriet Sitskoorn zien hoe we door ons gedrag zélf onze hersenen kunnen vormen en zo beter kunnen functioneren. 'Het maakbare brein' geeft een handreiking voor sterker hersenwerk en een krachtige persoonlijke ontwikkeling.

Psychologie voor Managers, Alumni editie

Tijden en locatie

Deze twee colleges + het seminar vinden plaats in de periode van 7 november 2024 t/m 12 juni 2025. De colleges vinden plaats op de donderdag van 16.00 tot 19.00 uur. Het middagseminar op 7 november start om 13.00 en duurt tot 19.00 uur.

De exacte data vind je onder het kopje Programma. Van 17.15 tot 17.45 uur geniet je van een dinerbuffet. 

Investering

Je schrijft je in voor de twee colleges + het middagseminar voor € 1.295,- ex. btw. Inbegrepen zijn: boeken, maaltijden, studiemateriaal, parkeerplek (Afas Theater) en drankjes.