Investeren in aanwezige en afwezige tijd
47 procent van de tijd zijn we er met ons hoofd niet bij, maar verkeren we in een soort van 'onbewuste toestand van bewustzijn'. Voor werkgevers is de gedachte dat hun personeel bijna de helft van de tijd mentaal afwezig is wellicht moeilijk te verdragen, maar het is nu eenmaal de realiteit.

Nu kun je op twee manieren met dit cijfer omgaan.

Een eerste manier is dat cijfer zo ver mogelijk naar beneden proberen te drukken, een tweede manier is om de aanwezige én afwezige tijd tijd beter proberen te gebruiken.

Focus vinden en vasthouden is vandaag voor veel mensen een dagelijkse uitdaging. We worden altijd en overal geconfronteerd met afleiding en dat maakt het moeilijk om onze geconcentreerde aandacht vast te houden. Ik ben er dan ook van overtuigd dat er bij de meeste mensen ruimte is voor verbetering. Als mensen gemiddeld 47 procent van de tijd afgeleid zijn, dan betekent dit ook dat er mensen zijn bij wie dit percentage hoger (of zelfs beduidend hoger) is.

Maar beter dan proberen om meer aanwezige tijd te creëeren, is het volgens de meeste onderzoekers nuttiger om meer te doen in de aanwezige tijd. De aanwezige tijd beter benutten dus.

'Als de mens 47 procent van de tijd afdalende gedachten heeft, betekent dat dat hij die nodig heeft', zegt Daniel Gilbert hierover. 

Dat wil zeker niet zeggen dat we beter allemaal parttime kunnen gaan werken. De onbewuste helft van de tijd is een essentieel onderdeel van de geconcentrerde tijd. Zoals ik al beschreef is dagdromen meestal geen tijdverlies, maar essentieel voor archiveren, verwerken, plannen en ambities. Wie meer kwaliteit wil halen uit de focustijd moet met andere woorden ook investeren in afwezige tijd.              

Door: Elke Geraerts

Weten hoe je meer uit concrete tijd haalt én hoe je beter investeert in afwezige tijd? Kom naar de masterclass 'Mentale veerkracht' met Anneleen de Lille, Elke Geraerts en Toon Gerbrands op 11 & 12 september.

https://www.focuslearningjourneys.nl/programma/persoonlijke-effectiviteit/druk-daar-ben-je-zlf-bij/

Als m