Hoe kunnen we de mogelijkheden om zorg naar huis te verplaatsen gebruiken om mensen te helpen hun gezondheid en zorgbehandelingen te verbeteren? Hoe kan je succesvol zijn door het juiste te doen voor patiënten in samenwerking met de andere spelers in het zorgveld? Hoe zorg je ervoor dat je eigen businessmodel als zorgverlener briljant wordt, en ook blijft?

Technologische innovaties

Er is een scala aan technologische innovaties en nieuwe mogelijkheden in de zorg en gezondheid. Er zijn sensoren die helpen om te zien of iemand thuis is gevallen of niet. We kunnen met wearables kijken hoeveel stappen iemand heeft gezet, of iemand goed heeft geslapen en hoe het gaat met de hartslag. We kunnen mensen zelf diagnoses laten doen van adem, bloedwaarden en glucose. We kunnen op afstand een consult doen en alarmknoppen inbouwen voor noodgevallen. We kunnen zien welke behandeling welk effect heeft door data te vergelijken van groepen mensen met dezelfde achtergrond en een andere behandelaar, medicijn of leefstijl. We kunnen analyseren wat de kans is op welke aandoening in de toekomst op basis van heel betaalbare DNA testen.

Levensverwachting

Aan de menselijke kant zijn er tegelijkertijd nogal heftige ontwikkelingen in de demografie en gezondheidsstatistie. De levensverwachting groeit een weekend per week. Daarbij is het slechte nieuws dat die extra jaren niet altijd gezond zijn. Zeventig procent van de mensen heeft wel wat en gemiddeld hebben mensen van 65 wel één chronische aandoening. Er is zoveel te doen in zorg en gezondheid dat het de uitdaging is mensen te helpen dat vooral ook zelf te doen. Daarbij is het de uitdaging oplossingen te zoeken waarbij dat niet gewoon betekent dat er drastisch wordt gesneden in hulp, dat mensen worden verwaarloosd en mantelzorg overbelast.

Het is de vraag of er mogelijkheden zijn mensen zelf meer aan het stuur te zetten van hun zorgbehandeling en gezondheid. En dat dan op zo'n manier dat het qua gezondheid en kwaliteit van leven beter wordt. Daar is in ieder geval potentie toe. Mensen voelen zich prettiger als zij bewust omgaan met hun zorg en gezondheid en ervaren dat zij hier zelf een rol in hebben. Als zij zelf grip hebben en bewuste keuzes maken, staan zij meer in hun kracht en ervaren meer kwaliteit van leven.

Behandeling

Er ontstaat kortom een impressionistisch schilderij van de ontwikkelingen en welke kant het op kan gaan met de oplossingen. Een grote ontwikkeling is de mogelijkheid om behandelingen uit het ziekenhuis naar thuis en het dagelijks leven te verplaatsen. Dat is in volle gang en de beperkingen zijn eerder sociaal, organisatorisch en financieel dan technisch. Het lijkt erop dat bijna de helft van de huidige ziekenhuisbehandelingen ook buiten die fysieke locatie zou kunnen.

Diabeteszorg is al grotendeels verplaatst naar huis en letterlijk in eigen handen van de patiënt. Nierdialyse kan vaker thuis en als nieuwe innovaties, zoals de ontwikkeling van de NeoKidney door de nierstichting, succesvol zijn groeit dat nog fors. Bewaking en revalidatie na hartfalen kan vaak veel beter thuis en initiatieven zoals Hartwacht van Cardiologie Centra Nederland en Focus Cura laten zien dat dat kan. Maar ook oncologie kan vaak thuis met nieuwe mogelijkheden in chemotherapie.

Jeroen Kemperman is senior manager Strategie & Business Development van Zilveren Kruis. Jeroen Geelhoed is partner bij &samhoud en adviseert grote organisaties in verschillende branches in onder andere veranderprogramma's, visie- en strategietrajecten.