Archivarissen in Nederland zijn momenteel bezig met een intensief scenariotraject. Hoe ziet hun wereld er over, zeg: twintig jaar, uit als papier definitief is afgeschaft? Met papier moet je selecteren en vernietigen om duurzaam te kunnen vinden. Met digitale informatie kun je in principe alles bewaren. Maar hoe vind je dan de bekende speld in de hooiberg?


Op weg naar 2020 en verder. Het verhaal van de archieffunctie

Door een radicaal toekomstscenario te ontwikkelen, denken archivarissen na over de consequenties van digitalisering voor hun vak. Wordt een archivaris een gespecialiseerde informatie-specialist? Vindt de archivering al plaats tijdens het opstellen van een document? Zijn er überhaupt nog archivarissen in 2030? Duidelijk is: als de wereld om je heen snel verandert, vragen mensen om toekomstscenario's die hen helpen om koers te vinden.
 

Het Three Horizons model

Op verzoek van het Nationaal Archief en Archief2020 stelde Futureconsult de afgelopen maanden een aantal toekomstscenario's op, waarbij gebruik is gemaakt van het Three Horizons model. Dit model biedt bij uitstek een framework om over de toekomst van een maatschappelijke functie na te denken als een nieuwe technologie tot impactrijke, soms zelfs disruptieve, veranderingen leidt. Het Three Horizons model bestaat uit de horizon van (1) de huidige situatie, (2) de transformatiefase en (3) de toekomst, en biedt hiermee een meervoudige kijk op de toekomst. Iedere horizon vertegenwoordigt een uitgesproken kwaliteit van het heden, de relatie tussen heden en transformatie en tussen heden en toekomst.

De horizonnen zijn onder meer besproken met directeuren van archiefinstellingen tijdens een conferentie op 5 oktober, die werd georganiseerd door BRAIN en Archief2020 (zie het nieuwsbericht).

De horizonnen fungeren voor het Nationaal Archief als middel om een strategisch onderbouwd gesprek te voeren over het toekomstige verhaal van de archieffunctie. De komende tijd wordt hierover verder gediscussieerd, om het denken over de toekomstige archieffunctie te stimuleren. En om organisaties aan te zetten tot actie en zich voor te bereiden op de archieffunctie die in de toekomst vollédig digitaal zal zijn.

Het document ‘Op weg naar 2020 en verder: Het verhaal van de archieffunctie' – waarin de horizonnen staan beschreven – is hier gratis te downloaden op de website. Veel inspiratie gewenst.


--- Zelf aan de slag? ---

Masterclass Scenarioplanning met Futureconsult
Wilt u zelf aan de slag met scenarioplanning voor uw organisatie? Wij organiseren in samenwerking met FutureConsult twee keer per jaar de masterclass Scenarioplanning. Door scenarioplanning kunt u beter inspelen op mogelijke ‘toekomsten' en de nodige maatregelen nemen. Wacht niet langer en ga ook aan de slag met toekomstscenario's voor uw eigen organisatie.

Collegereek Industry Shifting Technologies
Jan Nekkers van FutureConsult verzorgt voor deze collegereeks het college 'Three Horizons van disruptieve technologie'. Deze leergang is een must voor organisaties die technologische vernieuwing en digitalisering als kans willen aangrijpen.