Sandra Horlings (Wonderwings) is deelnemer aan de collegereeks New Business en Innovatie en deelt hieronder haar scherpe reflectie op de colleges.

Red Monkey innovation management

Tijdens het college van Jef Staes komt die vraag aan de orde. Het mag duidelijk zijn dat het geen kwestie van geld of dopamine is. Als we ons niet in geld laten uitbetalen, komen we in de problemen met huishouden, woonruimte en relaties. Waarschijnlijk. Maar let goed op de groep mensen die zich het liefste laten uitbetalen in dopamine: dat zijn de talenten van vandaag en morgen.

Talent in een nieuwe wereld

Mensen die wel kunnen meedoen in de wereld die overstroomt met nieuwe informatie. En die dat doen omdat ze zichzelf goed kennen: hun talent; dat wat ze anders maakt dan anderen. Daarover gepassioneerd zijn. Dat leidt tot een onbedwingbare behoefte om constant te snuffelen naar en te grazen aan nieuwe informatie, nieuwe kennis en die kunnen toepassen. Die kennis inzetten in hun werk, omzetten naar acties. Naar daden. En dan beloond worden met een fikse stoot dopamine: succes!

Jef vraagt of wij al zo gepassioneerd onze eigen talenten inzetten en omzetten naar acties is de groep verdeeld. 50% vindt van wel. 50% niet. Je zou kunnen stellen dat dit al een optimistische groep is, want eerder onderzoek van Gallup toont aan dat 80% van de mensen niet met plezier werkt. Maar toch valt het % tegen. Wij grazen immers ook; op zoek naar houvast om innovatief denken en werken te laten groeien. Daarom luisteren we vandaag naar Jef, gisteren naar Daan Roosegaarde (@sroosegaarde) en een andere keer naar Yuri van Geest (@vanGeest). Typische voorbeelden van deze generatie; dit type mens. Talentvol, gedreven en vol daadkracht.

Structuur volgt cultuur

In mijn eigen netwerk, tijdens de internationale bijeenkomsten met de Medinge Group praten we regelmatig over de impact van cultuur op innovatie. Als merk specialisten zijn wij overtuigd van de kracht van visie en waarden, van een cultuur waar mensen zich toe voelen aangetrokken. Van humane organisaties. Waar 'structuur volgt cultuur' geldt en niet de omgekeerde route. Toch zien we dat structuur op dit moment nog veel noodzakelijke vernieuwing in de weg staat. 'Kan niet' en 'mag niet' zijn de eerste twee barrières om te slechten in dit soort organisaties. En dan komt er iemand die klaagt, dat het zo lang duurt.

Managen in een nieuwe wereld

De andere vragen zijn confronterend. Jef is een dwarse denker en een autonome man, die de wrijving niet schuwt. Hij vuurt de vragen op ons af:

  • Hoe manage jij je team? Vanuit hun talent en passie of vanuit functiebeschrijving en beoordeling?

  • Hoe informatie savvy ben jij zelf eigenlijk? Kun je nog mee in de exponentiële groei van nieuwe kennis? Of hou je (wanhopig) vast aan je jarenlange ervaring en (allang achterhaalde) kennis?

  • Welke rol speel je zelf eigenlijk in het om zeep helpen van goede nieuwe ideeën? Doe je daar aan mee of geef je ze de ruimte om te groeien?

En nu ik? En jij? En wij?

Confronterende vragen die mij raken en dus ook aan het denken zetten. Waar ik meer informatie over wil verzamelen en om wil zetten in daden. En jij? Doe je ook mee? Als we samen onze schouders eronder zetten, levert dat vast wat dopamine op.

--------------------------------------------------------------------------------

Andere reflecties van Sandra Horlings over de collegereeks 'New Business Development'
• 10x beter, sneller en goedkoper worden?
Yuri van Geest over technologie als aanjager voor new business development
• Er gaat ook veel goed!
Jeroen Busscher over New Business Development (Samenvattend college)