Is het science fiction of gaan robots écht de wereld veroveren? Sla de ontwikkelingen van vroeger tot aan de dag van vandaag er maar op na om te zien wat de toekomst ons brengt.

U kunt hieronder de video 'Humans need not apply' (15 minuten) bekijken of lees de uitgewerkte tekstversie.

----- widget -----

Vimeo of Youtube video
Robots veroveren de wereld

----- widget -----


Het begon ooit met de intrede van mechanische hulpmiddelen om menselijke fysieke arbeid te vervangen. De zogenaamde ‘mechanical muscles': sterker, betrouwbaarder en minder snel vermoeid dan de mens. Economieën vaarden er wel bij, de levensstandaard steeg en medewerkers kregen de ruimte om zich te specialiseren.

Vervolgens kwam de automatisering op gang om het menselijke hersenwerk te ontzien. Ook wel de ‘mechanical minds' genoemd. Het bracht een economische revolutie tot stand met enorme kostenreductie als gevolg. Wie herinnert zich nog de omwenteling in de automobielindustrie waar hele productielijnen geautomatiseerd werden!

Momenteel is er een nieuwe vorm van automatisering gaande: robotisering. Er bestaan al robots met eigen visies die in staat zijn beslissingen te nemen. Ze kunnen leren wat mensen doen door alleen al te observeren hoe (laaggeschoolde) taken worden uitgevoerd. Een eenmalige investering in plaats van het uitbetalen van maandelijkse salarissen aan medewerkers die niet permanent ‘op scherp' staan.

In supermarkten kan tegenwoordig één robot het werk aan de kassa doen waar voorheen 30 cassières nodig waren. Ook de populaire baristas, die uitgebreid getraind zijn om de lekkerste koffie te maken, kunnen naar huis: de barista robot kent en onthoudt exact hoe de favoriete koffie van zijn klanten is samengesteld – ongeacht wie of waar je bent.

En degene die denkt dat de impact van dergelijke technologie op de inzet van de factor mens wel zal meevallen, komt bedrogen uit. Je weet hoe het is gegaan met de paarden uit de vorige eeuw: hun significante rol is alleen maar afgenomen en is nu economisch gezien weinig meer waard – los van de toeristen die een ritje door een stad willen maken met een authentieke paard en wagen. De intrede van de auto heeft de inzet van paarden wel degelijk overbodig gemaakt. Better technology did not make more better jobs for horses.

En zo zullen ‘mechanical minds' ook de inzet van menselijke hersenen overbodig gaan maken. Niet acuut, niet van vandaag op morgen en niet overal en voor alle soorten werk. Maar snel genoeg en van een dermate grote omvang dat het een probleem is als we niet tijdig zijn voorbereid. En voorbereid zijn we zeker nog niet! De opkomst van robots gaat sneller dan we denken. Ze zijn bovendien goedkoper, sneller en beter vergeleken met menselijke interventie.

Een treffend voorbeeld zijn de zelfrijdende auto's: deze veroorzaken bij lange na niet de 40.000 dodelijke auto-ongelukken die jaarlijks in de VS door mensen worden veroorzaakt. Zelfrijdende auto's zijn veilig en accuraat. Om die reden worden ze ook ingezet in de transportsector waarin wereldwijd miljoenen mensen werkzaam zijn.

En zo zijn er nog voldoende andere, minder zichtbare sectoren waar de impact van robots gigantisch is. Zelfs ook voor kantoorbanen. De stimulans om dergelijke banen te automatiseren en door software te vervangen is veel groter dan voor laaggeschoold werk. Oók professionals worden vervangen door robots.

Kijk maar naar de aandelenmarkt. Daar komt nog nauwelijks menselijke interventie aan te pas. Ook artikelen kunnen tegenwoordig door robots worden ‘geschreven' in plaats van door journalisten. En zelfs het werk van advocaten is robotwerk geworden: dossiers doornemen, documenten screenen op zoek naar bewijslast, jurisprudentie uitspitten, de uitslag en impact van de rechtszaak inschatten. Robots werken nauwkeurig en hun inzet scheelt veel tijd en geld.

Een ander treffend voorbeeld is de robot genaamd Watson, ontwikkeld door IBM. Inzet: de beste dokter in de wereld zijn en accurate diagnoses maken. Ook in dit geval – net als met de zelfrijdende auto – is een robot niet persé perfect, maar zeker wel beduidend beter dan de mens. Een robot is sowieso veel efficiënter, kan gegevens wereldwijd vergelijken en correlaties maken die voor een mens onmogelijk zijn. Tel uit je winst.

En zèlfs creatieve banen staan op de nominatie om door robots overgenomen te worden: componeren (zoals de computer ‘Emily Howell' kan), gedichten schrijven, schilderen, schaken.

We zijn al door eerdere economische revoluties gegaan, maar de revolutie langs de route van robotisering is anders: 45% van de banen ligt onder vuur. En bedenk dan nogmaals: ‘Better technology did not make more better jobs for horses'.


-- WILT U MEER WETEN OVER DIT ONDERWERP? --
De impact van technologie op New Business Development & Innovatie komt aan bod in de gelijknamige leergang die op 28 oktober start.