Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) hield op 4 juni 2014 het congres ‘Duurzaam Verpakken: blik op de toekomst'. Daar presenteerde het KIDV vier toekomstscenario's voor duurzaam verpakken in 2040.

De vier toekomstscenario's zijn ontwikkeld door FutureConsult. Future Consult-directeur Jan Nekkers: 'Het zijn plausibele radicale verhalen over de toekomst. Scenario's zijn geen voorspellingen en worden meestal geen werkelijkheid. Het zijn ‘what-if'-verhalen, die interessante elementen bevatten voor een strategische discussie. Ze helpen om op een andere manier naar de werkelijkheid te kijken.'

Tijdens het congres werden onderstaande korte films vertoond als illustratie van de verschillende scenario's.


Scenario A: Going Concerns

----- widget -----

Vimeo of Youtube video
Video A

----- widget -----


De grootste uitdaging voor 2040 is het tekort aan voedsel en water als gevolg van de groeiende
wereldbevolking en stijgende welvaart. De extreme weeromstandigheden als gevolg van klimaatverandering maken oogsten wisselvallig en onzeker. Verpakkingen hebben een cruciale rol in het beschermen van voedsel tegen bederf. Voedsel wordt over grote afstanden getransporteerd en moet langer houdbaar zijn dan voorheen. Een nieuwe generatie RFID maakt het mogelijk de kwaliteit van het primaire product real time te volgen. Verpakkingen dragen ook bij aan het efficiënt gebruik van voedsel. De online economie heeft de functie van verpakkingen veranderd. Het verleiden van de klant en het verschaffen van productinformatie gebeurt online. Esthetiek van de verpakking speelt alleen nog een rol op het moment dat de klant zijn bezorgde artikelen uitpakt.



Scenario B: Liever Lokaal

----- widget -----

Vimeo of Youtube video
Video B

----- widget -----


In de lokale economie ligt de nadruk op hergebruik. Afval wordt zoveel mogelijk lokaal verwerkt, bijvoorbeeld door het te composteren. Verpakkingen zijn óf herbruikbaar óf biologisch afbreekbaar. Omdat verpakkingen de reputatie van verspilling hebben, vermijden veel producenten het gebruik ervan. Supermarkten zijn overgeschakeld op ‘self-dispensing' en elektronica wordt in speciale koffers
bezorgd, die weer worden meegenomen door de producent. Innovatie in materialen is vooral gericht op de toepassing van diverse grondstoffen voor verpakkingen die daarna weer biologisch afbreekbaar zijn. Materiaalgebruik is sterk afhankelijk van lokale beschikbaarheid en de variatie tussen regio's is groot.



Scenario C: Fort Europa

----- widget -----

Vimeo of Youtube video
Video C

----- widget -----


In 2040 is de Europese circulaire economie een feit. Verpakkingen hebben grotendeels dezelfde functie als voorheen. Bij het ontwerp wordt echter veel meer rekening gehouden met hergebruik en recyclebaarheid. Dergelijke ontwerpen sluiten niet altijd aan bij de beleving van consumenten. Het gebruik van ‘single material' verpakkingen is de standaard. De lease-economie dringt het gebruik van verpakkingen sterk terug. Dankzij modulair opgebouwde producten kunnen onderdelen eenvoudig worden hergebruikt.

De beschikbaarheid van bijna gratis elektriciteit maakt het mogelijk voedsel direct na de productie in te vriezen en bevroren te houden tot het moment van consumptie. Dat maakt het gebruik van beschermende verpakkingen grotendeels overbodig.


Scenario D: iCreate


----- widget -----

Vimeo of Youtube video
Video D

----- widget -----


De doorbraak van de 3D-printer heeft productieketens ingrijpend veranderd. Consumenten zijn prosumenten geworden en productie vindt op zeer kleine schaal plaats bij mensen thuis of dicht in de buurt. Transport beperkt zich tot het vervoer van grondstoffen voor de 3D-printer. Voedsel wordt deels geprint en deels door mensen zelf verbouwd in klimaatgereguleerde minikassen. Dankzij technologie zijn huishoudens bijna helemaal zelfvoorzienend. Verpakkingen zijn nauwelijks nog nodig. In dit scenario geldt de 3D-printer als metafoor voor de ‘disruptive technology', waar onder andere ook de ‘slimme computer' en de ‘zelfsturende auto' onder vallen


Download voor uitgebreide toelichting op deze 4 scenario's het scenariodocument. Veel inspiratie gewenst!

___________________________________________________________________________

MASTERCLASS SCENARIOPLANNING MET FUTURECONSULT
Wilt u zelf aan de slag met scenarioplanning voor uw organisatie? Wij organiseren in samenwerking met FutureConsult twee keer per jaar de masterclass Scenarioplanning. Door scenarioplanning kunt u beter inspelen op mogelijke ‘toekomsten' en de nodige maatregelen nemen. Wacht niet langer en ga ook aan de slag met toekomstscenario's voor uw eigen organisatie.