Manipuleert je collega jou? 6 manieren om dat tegen te gaan
(Via Careerbliss)
Bijna iedereen heeft wel eens te maken gehad met manipulatief gedrag op de werkvloer. Het zijn vaak de collega's met relatief veel invloed, met de beste banen. Deze machtswellustelingen kunnen voor jou problemen opleveren doordat ze hun zin doordrijven en jou voor hun karretje laten spannen.
Hoe identificeer je ze, maar veel belangrijker hoe zorg je ervoor dat ze stoppen met dit gedrag? Lees hier zes tekenen dat je gemanipuleerd wordt op een rij, met tips om dat tegen te gaan.
1. Je collega doet je in de stress schieten en probeert die dan weg weer weg te nemen
De 'Fear-Then-Relief'-manipulatietechniek, noemt Trikha dit. Nadat je die zucht van verlichting hebt geslaakt ben je ontvankelijker voor verzoekjes en makkelijker 'kneedbaar'. Dit is een vorm van machtsmisbruik, die in films ook bekend staat als 'good-cop, bad-cop'. Dit hoort niet thuis op een professionele werkvloer!
Hoe je dit tegengaat: De volgende keer dat je opmerkt dat je collega je eerst slecht nieuws geeft en daarna goed nieuws, houd dan de 'good-cop, bad-cop' tactiek in gedachten. Laat je emoties niet gaan door dat slechte nieuws en probeer de situatie objectief te beoordelen.
2. Je voelt je vaak schuldig zonder duidelijke reden
Een collega die je er even fijntjes aan herinnert dat hij of zij je de vorige keer de hand boven het hoofd heeft gehouden na een foutje, gebruikt dit als breekijzer voor een wederdienst. Of als je dankzij een collega een mooie kans krijgt op het werk, maar diegene laat je duidelijk merken datje daardoor bij hem of haar in het krijt staat. Je voelt je dan onnodig (lang) schuldig.
Hoe je dit tegengaat: Bedank je collega oprecht en uitgebreid. Maar weet: het is oké om 'nee' te zeggen tegen een verzoek, ook al verleende hij of zij je in het verleden een gunst. Je hoeft niet overdreven aardig te zijn op je werk.
3. Je collega houdt je niet op de hoogte
Bepaalde belangrijke mailtjes niet krijgen, niet uitgenodigd worden bij sommige vergaderingen of onderonsjes die invloed hebben op jouw werkzaamheden: houd je ogen en oren hiervoor open. Als een collega je met opzet niet op de hoogte houdt van belangrijke zaken, voelt hij of zij zich duidelijk bedreigd door jou.
Hoe je dit tegengaat: Neem een actieve houding aan en zorg zelf dat je betrokken blijft bij belangrijke zaken op het je werk. Je collega is niet de poortwachter die bepaalt wie er wel of niet naar binnen mag. Spits je oren en blijf contact houden met andere collega's zodat je ook om die vervelende collega heen kan werken.
4. Je collega leeft in zijn eigen wereldje en daar besta jij amper
Als je nooit iets van iemand hoort, behalve als hij je nodig heeft: dan is de kans groot dat je te maken hebt met een manipulator. Die richten zich alleen op wat ze zelf nodig hebben, en tonen totaal geen interesse in wat jij nodig hebt. Ze hebben de neiging veel over zichzelf te praten: wat ze al hebben bereikt, wat ze van plan zijn. Het alleen maar over hen zelf.
Hoe je dit tegengaat: Laat je niet opslorpen in het eigen wereldje van je manipulerende collega. Blijf je richten op wat je zelf kan en wil, in plaats van je met anderen te vergelijken.
5. Je collega is egoïstisch
Een manipulator vraagt om informatie, maar deelt zelf niets, hij of zij houdt dingen liever voor zich. Zo'n collega vraagt jou misschien naar je mening over iets, of gaat roddelen over iemand, maar vertelt niet eerlijk wat hij of zij er zelf van denkt. Ze gebruiken je in hun voordeel. Alles wat hun beter doet lijken, zullen ze proberen.
Hoe je dit tegengaat: Geef niet te veel aan ze toe. Deel alleen wat je moet delen. Het is oké om te zeggen: 'leuk je even gesproken te hebben, maar ik moet weer aan de slag.'
6. Je voelt je onprettig bij die collega
Een groot deel van de tijd klopt ons voorgevoel. Je krijgt al snel een gevoel bij iemand en weet onbewust of hij of zij te vertrouwen is en zich openstelt voor jou. Krijg je een naar gevoel van de omgang met bepaalde collega's, dan heb je daar misschien alle reden toe. Er is geen excuus voor manipulerend gedrag of machtsmisbruik.
Hoe je dit tegengaat: Houd je relatie met zo'n collega strikt professioneel. Vermijd het uitwisselen van te veel meningen of informatie. Je weet nooit of die collega het tegen je gaat gebruiken!