Door Patrick van der Pijl (via Sprout.nl)

2014 is alweer ruim een maand bezig. Een nieuw jaar, vol nieuwe plannen. Een jaar waarin het businessplan dat je gemaakt hebt, werkelijkheid (moet) gaan worden. De sleutel tot succes: visualiseer.

We leven echter in een tijd waarin businessplannen geen jaar meer volmaken. Een businessplan maken is daarom niet meer een activiteit die je 1x per jaar doet, maar zou een continu proces moeten zijn. Waarom zou je het dit jaar niet eens anders doen? En er voor zorgen dat je ambities voor 2014 ook echt werkelijkheid worden? Maak je businessplan visueel!

Business Plan anno 2014
De toekomst is steeds minder voorspelbaar. De meerderheid van de organisaties opereert in een omgeving waar plots concurrenten opdoemen, klanten blijven vragen om nieuwe innovaties en business plannen geen jaar volmaken. Er wordt in organisaties veel tijd besteed aan het schrijven van ellenlange businessplannen met veel nadruk spreadsheets vol cijfers, maar gedurende het jaar verandert er vaak zoveel waardoor het businessplan geen waarde meer heeft. Hoe ziet een businessplan anno 2014 er dan uit? Visueel, kort en krachtig, op 1 A4, als een continu proces.

Visuele Strategie

Denk dit jaar als een designer! Gebruik visuele tools, templates en canvassen om je huidige positie, je markt en je omgeving in kaart te brengen. Bij Business Models Inc. werken wij uiteraard veel met het Business Model Canvas (waarmee je je business model visueel in kaart brengt). Maar ook met andere canvassen, om je visie en de context van je organisatie op te tekenen. Bij een Visie Canvas teken je (met behulp van een poster, post-its en markers) op welke bedreigingen en obstakels je tegen gaat komen en welke kansen er op je pad liggen. Wat is je ambitie en je visie voor de toekomst? Welke stappen moet je nemen om daar te komen? In een oogopslag kun je vervolgens zien waar je met je organisaite naar toe wilt en hoe je dit waar gaat maken. Vul zo'n canvas bij voorkeur niet in je eentje in, maar in co-creatie met je team, partner of zelfs klant. 

In 10 stappen aan de slag

1. Download hier de ‘Business Model Challenge 2014' en print deze op A3-formaat (of groter). Of teken zelf een vergelijkbaar Visie Canvas op bijvoorbeeld een flipovervel. Hang deze aan de muur.
2. Verzamel voldoende post-its en markers. 
3. Nodig je team, partner of klant uit voor een ‘Visueel Business Plan 2014' – sessie.
4. Breng eerst je huidige positie, de markt en de omgeving in kaart (startpunt bovenop de berg) met behulp van de post-its (niet op de poster zelf schrijven!)
5. Welke bedreigingen en obstakels kom je tegen en welke kansen liggen er op je pad? (in het dal bij de rivier).
6. Wat is je ambitie en je visie voor de toekomst? Welke stappen moet je nemen om daar te komen? (de berg op richting het panorama restaurant).
7. Zorg dat iedereen uit je team (of je partner of klant) input levert en achter de ingeslagen weg staat.
8. Hang het visuele business plan voor 2014 op een zichtbare plek in je organisatie.
9. Check bij elke strategische keuze die je de komende maanden maakt of het overeenkomt met je visuele business plan.
10. Zijn er onverwachte ontwikkelingen? Is de markt veranderd? Begin dan weer bij stap 2.

Dus voor 2014 geen ellenlange business plannen meer, maar een Visueel Business Plan dat je continue kunt aanpassen.

Veel succes in 2014! Maak je ambities waar!