Nederland vergrijst. Veel bedrijven ook. Dit is een probleem, met name voor de pensioenvoorziening en het behoud van ervaring binnen organisaties. Dit vergrijzingsprobleem wordt alleen maar groter, waarbij het toppunt ligt rond het jaar 2030.

Paradoxaal genoeg ligt er juist ook een grote kans voor organisaties. Er is veel potentie, ontwikkeling en goede wil. En wel op vier terreinen:

1. Nog nooit was er zoveel ervaring als bij de nieuwe generatie vitale senioren. Zij willen deze ervaring graag benutten en overdragen aan jongere generaties.
2. Daarnaast zijn er veel hoogopgeleide jongeren met frisse ideeën over hoe zaken beter kunnen.
3. Er is momenteel een nieuwe generatie leiders. Als opvoeders deden en doen zij het heel goed.
4. We hebben de gelukkigste kinderen van de wereld. Als leiders ontwikkelen ze vormen van coachend en regisserend leiderschap, die passen bij de huidige tijd.

Het probleem van vergrijsde organisaties
Het aantal mensen dat meewerkt aan een fundamentele omslag neemt al jaren sterk toe. Toch daalt ons innovatievermogen. Vooral in de grotere en vergrijsde bedrijven. En dat zijn er nogal wat.

De spanningen stijgen ondergronds. Veel bedrijven lopen vast in werkwijzen van de oudere generaties die in de vorige eeuw nog succesvol waren: polderend praten en praten en praten, de schuld en verantwoordelijkheid bij anderen leggen – Den Haag of het management – en kritisch commentaar leveren.

De oplossing voor vergrijsde organisaties
Het wordt hoog tijd dat de verfrissende aanpak van de nieuwe generaties doorbreekt: al doende een nieuwe weg vinden, eigen verantwoordelijkheid van professionals voorop stellen en krachten zien, bundelen en benutten. Netwerkend werken. Dat vitaliseert ook de oudere generaties.

Met de nadruk op onze zwaktes komen we niet ver. Met het daadwerkelijk benutten van onze potenties, van oud tot jong, kunnen we bergen verzetten. In de goede richting. En die verantwoordelijkheid moeten we gaan nemen!

Aart Bontekoning, generatie expert, treft deze ontwikkelingen de afgelopen jaren aan bij veel bedrijven en de overheid. Zie als voorbeeld het korte videoverslag van zijn generatie onderzoek op drie hogescholen.

_____________________________________________________________________________________________
Wilt u meer weten over generaties op de werkvloer? Ontdek met de collegereeks Generatie in Organisaties hoe u de generatieverschillen beter kunt benutten om uit de vier generaties het maximale potentieel te halen.
_____________________________________________________________________________________________