Jacob Morgan identificeert vijf trends die grote impact zullen hebben op werk en de werkvloer. Trends waar HR en managers rekening moeten houden. Inzicht in deze trends stelt organisaties in staat om zich beter voor te bereiden en aan te passen aan de veranderingen die invloed hebben op de manier waarop gewerkt wordt.

1. Door social media gevormd gedrag dringt door tot de werkvloer
Binnen organisaties wordt steeds vaker ‘sociaal samengewerkt'. Dit vindt haar oorsprong in gedrag van consumenten en mensen thuis, die massaal op Facebook en Twitter zitten. Het social media gedrag dat in privétijd gevormd wordt, wordt steeds vaker meegenomen naar de werkvloer. Ondertussen heeft bijvoorbeeld Twitter een tegenhanger in de vorm van Yammer, dat is aangepast aan een zakelijke omgeving. Consumenten zijn gewend geraakt aan het vormen van en deelnemen aan communities, aan open en transparant zijn, het delen van informatie en ideeën en samenwerking. Dit gedrag (en deze technologieën) wordt gekopieerd op de werkvloer en verandert de wijze waarop gewerkt wordt.

2. Nieuwe collaboratieve technologieën
Nieuwe collaboratieve technologieën hebben een grote impact op de wijze waarop gewerkt wordt en zal worden in de toekomst. Deze technologieën bieden de mogelijkheid en vrijheid om overal en altijd te werken op een apparaat naar keuze. In staat zijn om materiedeskundigen te vinden en een band op te bouwen met collega's, waar ook ter wereld, is revolutionair. De hiërarchie binnen organisaties verdwijnt doordat vrijwel iedere medewerker kan connecten en communiceren met iedereen binnen de organisatie, ongeacht senioriteit. Informatie is voor iedereen beschikbaar. Systemen worden aan elkaar geknoopt en er zijn vele mogelijkheden voor het verbeteren van processen, klantervaringen en de efficiency binnen de organisatie. Deze nieuwe technologieën bieden volgens Morgan medewerkers de mogelijkheid om veel meer invloed binnen de organisatie te krijgen. Hoe noemt als voorbeeld een ceo die een idee van een medewerker liked of becommentarieerd. Deze medewerker heeft nu een stem binnen de organisatie. Er wordt naar deze medewerker geluisterd.

3. Overgang naar de cloud
Vrijwel ieder sociaal platform biedt de mogelijkheid om in de cloud te werken. De toetredingsdrempel is daarmee vrijwel verdwenen. Business units of afdelingen hoeven bijvoorbeeld niet langer te wachten op goedkeuring van IT. Iedereen met een credit card en toegang tot internet kan nu de technologie aanschaffen die het beste past bij de wensen en behoeften. Dit is een belangrijke verschuiving binnen organisaties. Organisaties zijn niet langer afhankelijk van de IT-afdeling, de kosten zijn lang niet meer zo hoog en er zijn geen langdurige, ingewikkelde transitieprojecten meer nodig.

4. Millennials gaan de meerderheid vormen
In 2020 bestaat de helft van de medewerkers uit Millennials (Generatie Y). Dit zijn medewerkers die social media met de paplepel ingegoten hebben gekregen. Zij zijn mobiel en eraan gewend om verbonden te zijn en samen te werken. Millennials zijn gewend aan het delen van informatie, communiceren via sociale netwerken en het geven van hun mening. Hier moeten organisaties nog aan wennen. Organisaties zullen zich moeten aanpassen aan deze nieuwe realiteit om ook in de toekomst toptalent te kunnen blijven aantrekken.

5. Overal en altijd werken
Mobiel is niet alleen werken met een mobiel apparaat. Het is tevens de nieuwe manier van werken. Werken waar en wanneer je wilt, met welk apparaat je wilt. Met de opkomst van Het Nieuwe Werken stappen organisaties af van vaste werkplekken en aanwezigheid op de werkvloer. Via internet kan er altijd gecommuniceerd en gewerkt worden.
Slimme organisaties hebben zich al aangepast aan deze nieuwe werkelijkheid. Echter, er zijn nog veel organisaties die zich afvragen wat deze ontwikkelingen voor hen betekenen en hoe zij daarop moeten reageren. Morgan roept deze organisaties op haast te maken met het plannen en doorvoeren van de benodigde veranderingen. Aanpassen is noodzakelijk om een toekomst te hebben. Deze vijf trends met grote impact op de inrichting van organisaties zijn te vinden op de site van forbes.com.