Er is in veel organisaties sprake van een generatiewisseling. Y'ers betreden momenteel de arbeidsmarkt en vanaf 2020 is generatie Z (ook wel Digital Natives, Screenagers of ‘De Heldere Generatie') aan zet. Dit proces kan een vruchtbare impuls geven aan de economische en sociale gezondheid van organisaties.

Deze jonge mensen sturen zichzelf aan en nemen verantwoordelijkheid voor hun eigen ontwikkeling. Zij ‘weten' waar nieuwe vitale werkwijzen nodig zijn. Ze groeien op in een tijd waarin internet en Social Media voor hen onmisbaar zijn. Een tijd waarin het denken en werken vanuit netwerken gewoongoed is.

Het anders-zijn van De Nieuwe Generatie(s) vormt de potentiële bron van innovaties in alle facetten van het (organisatie)leven. Hierbij hebben ze echter ervaren managers nodig die in staat zijn hen te begrijpen, als het gaat om ondersteuning, faciliteren en samenwerken.

Hoe speelt u hier als leidinggevende van nu succesvol op in? Welke uitdagingen ontmoet u als leidinggevende als het gaat om de toekomstige generatie medewerkers, de snel veranderende (netwerk-) wereld, die zoveel nieuwe (digitale) mogelijkheden biedt en die (de context van) organisaties voortdurend doet veranderen?

Facts & Figures
•   Het lijkt ver weg, maar niets is minder waar: 2020 betekent het hoogtepunt van vergrijzing op de arbeidsmarkt. Er dreigt dan een tekort van zo'n 800.000 werknemers te ontstaan.
•   In datzelfde jaar stroomt generatie Z – de ‘netwerkgeneratie' – de werkvloer op. Echter, een hiërarchische werkvloer, terwijl het netwerkdenken géén hiërarchie veronderstelt. 
•   De jonge generaties zijn jobhoppers. Ze zijn minder loyaal aan een werkgever en kijken meer om zich heen naar nieuwe carrièremogelijkheden. Door vergrijzing en verwachte krapte op de arbeidsmarkt is het van belang nu al in te spelen op de vraag hoe u jongeren kunt aantrekken en behouden voor uw organisatie.
•   Voor generatie Z is het hebben van méérdere banen een statussymbool.

(Bron: college Jos Ahlers uit de reeks Leiderschap van 3 juli 2012)

Leesvoer
•   Generaties! Werk in uitvoering – door Aart Bontekoning, dé generatie-expert in NL
•   Ygenwijs – door Aart Bontekoning en Marieke Grondstra
•   Generatie Z – door Jos Ahlers en René Boender

Meer weten over dit onderwerp?
Focus Conferences organiseert dit najaar de collegereeks Generaties in organisaties op Nyenrode.