Op 25 januari jl. vond bij de Hogeschool Rotterdam de eerste editie van de masterclass Toekomst van het Onderwijs plaats.

Het idee voor deze masterclass ontstond door gesprekken met Fred Feuerstake, directeur van de Pabo van de Hogeschool Rotterdam. De link was snel gelegd met Futureconsult (Jan Nekkers en Wybren Meijer) die al ruim 5 jaar de masterclass Scenarioplanning verzorgen bij Focus Conferences en veel ervaring hebben met scenario's in het onderwijs. 

Tijdens de masterclass gingen Jan en Wybren in op de trends en ontwikkelingen in het onderwijs (o.a. gebaseerd op eigen wereldwijd onderzoek), hoe onderwijsorganisaties hier op in kunnen spelen en hoe scenario's daar bij kunnen helpen. Scenario's zijn verkenningen van de toekomst op grond waarvan strategische beslissingen kunnen worden genomen. De toekomst bestaat niet, maar je kunt je wel een beeld vormen over de toekomst. Scenario's bieden je een framework om naar de wereld te kijken, op een zinvolle en structurele manier na te denken over de toekomst en je op basis daarvan voor te bereiden op verschillende mogelijke toekomsten.

Jan en Wybren lieten tijdens de dag een breed scala aan trends voorbij komen. Wat wordt de rol van het klaslokaal, van de docent en van de student in de toekomst? Er werd gesproken over de mismatch tussen onderwijs en technologie, interactieve leeromgevingen, de onderneming onderwijs, de transitie van knowlegde transfer naar knowlegde construction en hoe om te gaan met de E-birth generatie. Ook werden verschillende scenario's voor onderwijsorganisaties behandeld. Tijdens de dag gingen de 20 deelnemers ook zelf aan de slag met scenario's.

De deelnemers aan de masterclass gingen geïnspireerd naar huis. De masterclass werd gemiddeld beoordeeld met een 8,0. Hierbij enkele reacties van de deelnemers: 

'Professioneel, informatief, afwisselende werkvormen. Nieuwe ideeen opgedaan.'
Nicolette Erkelens, docent digiatel didactiek, Hogeschool Rotterdam LERO

'Helder en geeft inspiratie. Goed om samen met naaste collega's deze wijze van kijken naar de toekomst ‘eigen' te maken.'
R. Terhaerdt, teamleider, Ichthus College Dronten

'Heel inspirerend. Doet sterk appèl op reflecteren op je eigen organisatie.'
Reinald Bleijenburg, teamleider, Ichthus College Dronten

Wij wensen de deelnemers veel succes met het in de praktijk brengen van de opgedane inzichten. Op 13 november a.s. vindt dezelfde masterclass nogmaals plaats op Nyenrode Business Universiteit. Voor deze masterclass zijn op dit moment nog enkele plaatsen beschikbaar.