Edward de Bono
Edward de Bono is de bedenker van de term ‘lateraal denken' en het uiterst populaire concept van de ‘zes denkhoeden'. Hij wordt beschouwd als de belangrijkste autoriteit wereldwijd op het gebied van creatief denken.
Edward de Bono verwierf grote bekendheid toen zijn rol in de voorbereiding van de Olympische Spelen in Los Angeles van 1984 bekend werd. Deze Spelen waren de eerste Spelen die winstgevend waren. De directeur, Peter Ueberroth, schreef dat succes toe aan De Bono en specifiek zijn lateraal denken concept. Zonder de lateraal denken technieken had de schipper John Bertrand nooit zo succesvol kunnen zijn in de America's Cup. Ron Barbaro, de voormalig president van Prudential Insurance, creëerde met de hulp van De Bono de ‘living needs benefits' en dat concept betekende een revolutie in de verzekeringsbranche.
De TV-show
Ivo Niehe was dermate onder de indruk van Edward de Bono dat hij een hele aflevering van de TV-show aan hem wijdde. Hij interviewde hem op een van zijn eilanden en maakte een fantastische voorstelling met publiek in de studio. De Bono legde een aantal problemen voor aan het publiek en die probeerde vervolgens de problemen op te lossen met creatieve denktechnieken. Deze televisie-opname was een aardig extraatje voor de deelnemers van het seminar die hij de dag ervoor voor Focus verzorgde. Zij namen gretig de uitnodiging aan om bij de opnames aanwezig te zijn.
Eilanden sparen
Edward de Bono is me er eentje. Zo spaart hij eilanden. Een van de eilanden die hij bezit is een eiland bij Venetië. Ik ben er eens gaan kijken en was verbaasd over de drukte van bootjes bij het eiland. Wat bleek? Het eiland ligt pontificaal in de vaarroute van de stad naar het vliegveld. Bij zijn laatste seminar dat hij voor Focus verzorgde (8 maart 2006) vertelde hij dat hij geen eilanden meer spaarde maar vrouwen. Of hij dat serieus meende, weet ik tot op de dag van vandaag niet.
In 2006 haalde ik Edward op van het Amstel Hotel en bracht hem naar Nyenrode. De autorit van het hotel naar de locatie is een uitgelezen mogelijkheid om eens rustig met de spreker van gedachten te wisselen. Het gaat altijd even over het programma, het tijdsschema, de extra ruimte waar hij zich even kan terugtrekken (maar in de praktijk nooit gebruik van maakt), de samenstelling van het publiek, de eventuele andere sprekers en meer van dit soort organisatorische vragen. Van mijn kant wil ik altijd weten welke andere sprekers wij naar Nederland zouden moeten halen. Edward de Bono zat onderweg duidelijk op zijn praatstoel. Hij vroeg hoeveel mensen in Amsterdam wonen en daaruit kon hij feilloos het aantal pizzaria's in de stad destilleren. Hij was niet voor een gat te vangen. We reden langs de ArenA en ik vertelde dat het destijds een serieuze optie was om het stadion het Johan Cruijff Stadion te noemen, maar dat daar toch maar vanaf werd gezien omdat Johan Cruijff immers nog leeft. De Bono begreep het niet. Dan noem je het toch het Voorlopige Johan Cruijff Stadion en haal je ‘voorlopig' weg wanneer Johan Cruijff te negatief in het nieuws is, of wanneer hij onverhoopt komt te overlijden…Het viel me op dat alles wat je zei, door hem gechallenged werd.
Vroeger deed De Bono veel voor het Management Center Europe in Brussel. MCE was voorloper op het gebied van seminars met managementgoeroes maar dat doen ze al jaren niet meer. Toen ik vertelde dat ik laatst op het hoofdkantoor van MCE was geweest, zei hij: ‘Ik heb daar zoveel seminars gegeven en ze hebben er zoveel aan verdiend, dat je gerust kunt stellen dat ik het gebouw gefinancierd heb'.
Overheadprojector
Nog een ding over zijn stijl van presenteren. De Bono maakt gebruik van een overheadprojector (ook anno 2012!). Niet met losse sheets, maar met een rol. Terwijl hij spreekt, tekent hij aan een stuk door. En voortdurend draait hij de rol door. Op zijn dijbeen heeft hij met klitteband een etui bevestigd waar hij kleurenstiften vandaan haalt en weer terug legt. En hij combineert dat met een sterke en verrassende inhoud. Ieder seminar van De Bono is een belevenis.
Edward de Bono verzorgt op 26 juni 2012 een eendaags seminar voor Focus (met een aantal gastsprekers).
Klik hier voor meer informatie