Vergeet de uitvoering even, goede business begint bij het creëren van ideeën. Maar niets zo vervelend als dat er niet uitkomt. 5 tips om vooruit te kunnen en de pareltjes op te laten borrelen.

Hoe voor de handliggend sommige tips ook lijken, je past ze vast niet altijd toe. Tijd dus om jezelf eens op te frissen.

#1 Het kantoor uit
Voor het krijgen van goede ideeën hoef je echt niet een heel weekend op de Veluwe te bivakkeren. Gooi een paar zitzakken neer voor de deur van je kantoor, zoek een rustig terras op in de buurt. Weg uit de zweterige vergaderruimte dus.

#2 Even niet nadenken
Veel psychologen zijn het er over eens dat activiteiten je hersenen stimuleren om op ideeën te komen. Als je gestresst bent vergeet je dat gemakkelijk. Je blijft uren achter elkaar naar je scherm staren, tot je de oplossing hebt voor een probleem, om gefrustreerd weer naar huis te gaan. Los een korte pauze in. Neem even afstand van waar je mee bezig bent. Zet bijvoorbeeld een pooltafel op je kantoor neer, een dartbord, of vraag een collega een wandeling te maken. Fysieke handelingen masseren het deel in je hersenen dat verkrampt is geraakt weer los.  

#3 Schrijf ze op
Je stap net de douche uit, of je proost met een werknemer tijdens de vrijdagmiddagborrel. Als je ontspannen bent, niet met werk bezig, komen soms de beste gedachten naar boven. Zorg dat je altijd een notitieboekje of app bij de hand heb waar je een aantekening op kunt maken. Het werkt dan heel goed om vervolgens met enige regelmaat op een verloren uur eens onder uit in je stoel door al je notities heen te gaan. Je kunt misschien de helft weggooien, maar je zult zien, er zitten ook hele verfrissende ideeën tussen.

#4 Een dag uit het leven
Een bedrijf is nooit af, je bent steeds op zoek naar verbeteringen van processen, maar hoe doe je dat? Je bent bezig met de grote lijnen en strategie van je bedrijf. Hoe kom je aan ideeën? Wat echt kan helpen is om je eens te verplaatsen in je medewerkers, neem een dag zelf het stoffer en blik te hand of ga broodjes smeren in de kantine. Je kunt er ervaren welke problemen in de organisatie zitten zonder het filter van twee managementlagen. En dat biedt eenvoudig nieuwe inzichten.

#5 Nodig ondernemers uit
Wat ook werkt: organiseer een lunch met (collega-)ondernemers. Iedereen mag een of enkele problemen noemen waar ze tegen aanlopen. Laat de anderen er op schieten. Ondernemers zijn creatief, vooral als je wat afstand hebt van de materie.

#6 Neem pauzes
Brainstormen in korte tijdspannes sorteert meer effect dan lange uitputtende sessie. Ga dus niet twee uur achter elkaar zitten, maar beperk iedere poging tot maximaal een half uurtje.

#7 Elektronisch brainstormen
Ook een idee: laat het denkwerk plaatsvinden via instant message of een chatprogramma. Hierdoor kan je mensen makkelijk betrekken in het proces, maar kan iedereen zelf bepalen wanneer ze het meest toe te voegen hebben aan de sessie. Uit Amerikaanse onderzoek blijkt dat deze vorm van brainstormen het meest aantal creatieve en gevarieerde ideeën oplevert.