exclusief - voor Focus Learning Journeys

Journalist interviewt voor het eerst het brein van een manager

De Journalist weigert de identiteit van de eigenaar te onthullen. Maar we weten wel dat de eigenaar van dit brein mannelijk is, ongeveer 45 en een zeer succesvol manager.

Wie neemt er de facto de beslissingen: u of de eigenaar? 

Ik uiteraard en de eigenaar laat ik de waan dat hij alles onder controle heeft. Maar in realiteit vertrekt zowat elk signaal uit mijn amygdala, vooral als het echt belangrijk is. Mijn eigenaar geeft wel wat uitleg bij mijn beslissing, maar dat is allemaal uitleg achteraf. In rationalisering is hij echt goed. Eerst beslis ik en dan legt hij het uit. Zo'n beetje als de woordvoerder van een minister. Ik ben de minister, de eigenaar is de woordvoerder. Die weet vaak ook niet hoe de de beslissing tot stand is gekomen. Maar hij moet wel de indruk geven dat het allemaal wel overwogen, doelgericht en rationeel tot stand is gekomen. 

Hoe lang hebt u nodig voor een beslissing?

Laten we duidelijk zijn: mijn structuren zijn enkele tienduizenden jaren oud. Ze dienden vooral voor de beslissing: eten of gegeten worden. En over zo'n beslissing kan je beter niet een halfuurtje nadenken! Ik heb beslist vooraleer mijn eigenaar weet waarover het gaat.

Dat kan ik niet geloven: uw eigenaar is ingenieur, heeft een MBA en is een nuchter analytisch man...

Toch is het zo. Maar eerlijk is eerlijk: mijn eigenaar heeft de gewoonte om zich enkel te wagen op gebieden waar de amygdala niet veel in de pap te brokkelen heeft: hij vermijdt alle emotionele toestanden. Mijn eigenaar verbergt zich in een wereld van rapporten, powerpoints en excels. Toch meldt mijn amygdala aan mijn eigenaar - ingenieur: boeiend, die cijfers, kijk er nog eens naar, leuk, analyse, lekker smullen. Typisch voor een manager trouwens. 

Waarom werkt uw eigenaar zo lang? 

Dopamine, adrenaline en nog wat leuke drugs. Mijn eigenaar hoeft er niet eens iets voor te slikken. Geef hem een heldere deadline, een goed geformuleerde doelstelling en de hormonen vloeien. Hij (maar niet zijn partner) vindt dat leuk, en ik vind dat ook best leuk. Eerlijk gezegd zie ik de soms de depressieve hormonen vloeien bij werklozen. Dat is pas erg, geen wonder dat mijn eigenaar voortdurend voorstellen doet in het genre van: de werklozen activeren. Hij bedoelt daarmee: geef ze een dopamine-shot.

Dus hij heeft een echt CEO-brein?

En of! Zijn executieve functies zijn onwaarschijnlijk sterk ontwikkeld. Hij plant, organiseert en controleert zoals geen ander. Enkel in slaap verliest dat deel van de neocortex zijn bewuste invloed. En als mijn eigenaar wakker wordt midden in een emotionele droom, is hij zelfs wat angstig, want hij heeft niet alles onder controle. Maar ondertussen heeft zijn executive brain wel rustig verder kunnen werken. Overdag is dat veel te druk bezig met al die uitleg achteraf. Zingeving noemen filosofen dat. Dat is vermoeiend, behalve natuurlijk voor de filosofen zelf. 

Hebt u goede raad voor managers?

Verzorg uw brein goed. Het is zeer kwetsbaar. Een beetje jetlag, een beetje stress, een beetje teveel gegeten, een half glas alcohol en...de executieve functies worden al aangetast.

Kom zeg, jouw eigenaar drinkt graag een goed glas wijn...

Gewenning natuurlijk. Hij durft zelfs met de auto te rijden na een flesje wijn. Gevaarlijk en dom. Dat zeg ik hem ook in heldere momenten. Maar na één glas luistert hij al niet meer. Wat wil je, alcohol sluit snel bepaalde receptoren af. Hij wordt dan wat overmoedig, vooral naar mooie vrouwen.

Nog meer goede raad?

Genoeg slapen. Dat executief brein werkt het best als het niet veel gestoord wordt. Dus....als je slaapt. Dan kan het netjes de prioriteiten ordenen, hoofdzaak van bijzaak scheiden. Liefst geen nachtje doorwerken dus. Zeer slecht. Ik herhaal: genoeg slapen. Ik zou zeggen voor de meeste lezers zo'n zeven uur per nacht. En je wist natuurlijk al dat de kwaliteit van slaap vele malen toeneemt zonder mobile naast je bed. Laat die dus buiten je slaapkamer en koop een ouderwetse wekker. Hoe praktisch advies wil je hebben!